Tidigare i år hade Pierre et Gilles sin första utställning någonsin i Sverige – ”Troubled Waters” på Spritmuseum i Stockholm. I sin nya utställning som öppnade i torsdags visar det produktiva paret upp de senaste årens skapande.

– Utställningen handlar om tiden vi lever i, och tar bland annat upp det som händer i Ukraina. Vi vill förmedla den sorg vi känner, men också hopp och en önskan om fred, förklarar Gilles.

Politiska budskap, som även skymtades i stockholmsutställningen, känns som ett nytt steg i Pierre et Gilles konstnärsskap. Det första utställningsrummet är helt tillägnat Ukraina, och det är inte särskilt svårt att tolka budskapet. Mest slående är konstverket som de valt för att symbolisera utställningen: Les moissons du chagrin (Sorgens skörd), där en ung flicka står i ett blomstrande sädesfält med blommor och fjärilar. Men i bakgrunden flyger bombflygplan och i händerna håller hon ett automatvapen. Flickans intensivt uppfordrande blick möter betraktarens, och hennes kinder är blöta av tårar.

– Modellerna i Ukraina-bilderna är ukrainare vi känner sedan länge, och som vi träffat i Ukraina, berättar Pierre.

På tal om modeller så var flera av Pierre et Gilles modeller på plats till vernissagebesökarnas förtjusning – många selfies blev det… Om så många tavlor såldes är dock oklart, men man måste ha en stor plånbok för att ha råd med något av de unika verken som kostar mellan 65 000 och 80 000 Euro.

Konstnärsduon Pierre et Gilles består av fotografen Pierre Comoy, 72, och målaren Gilles Blanchard, 68. De träffades på en fest 1976 och har varit ett par sedan dess, både privat och professionellt. Genom åren har de porträtterat massvis av kändisar, såväl franska som internationella –  exempelvis Jean Paul Gaultier, Vanessa Paradis, Madonna, Marilyn Manson och Kylie Minogue.

Om du är i Paris innan den 30 december så passa på att titta förbi Galerie Templon.