Jesper Nordin har skrivit musiken genom att använda en egenkomponerad Iphoneapp, i vilken han ritar musiken.

På uppdrag av det franska Kulturministeriet framför Jesper Nordin ”Sappho’s Legacy” den 26 september.

Han har utgått från texter skrivna av Sapfo (Sappho på engelska), Pussy Riot och Karin Boye, med flera.
– Jag tänkte inte på det då, men flera kvinnor, vars texter jag använder, har begått självmord.

Sapfo sägs ha kastat sig utför en klippa. Hon var en av världens första kvinnliga författaren som man känner till och det var också hon som gav namn åt ordet lesbisk, eftersom hon bodde på den grekiska ön Lesbos flera hundra år före Kristus. Hon var gift med en man, men drev en flickskola, vars elever hon förälskade sig i.

Nordins verk handlar om kärlek, misshandel och kärlek mellan kvinnor.
– Det är egentligen inte bara lesbisk kärlek jag hyllar, utan kärlek generellt, eftersom det ju inte är någon skillnad. Det är viktigt med jämlikhet och rättvisa, särskilt i dag när man ser backlashen i så många länder.

Vilken gemensam nämnare har kvinnorna?
– Jag tycker att det är viktigt att man inte klumpar ihop dem och säger ”så här skriver kvinnliga författare” eller ”det här förenar kvinnorna”. Jag har medvetet valt ganska olika personer och jag tycker att det är viktigt att lyfta fram det.

Hur kommer det sig att just du hyllar de här kvinnorna?
– Jag är ju en vit medelålders man, men jag tycker inte att man behöver ”tillhöra” de man skildrar.

Vilka reaktioner tror du att du får?
– Även om jag inte har det som mål, så kan jag tänka mig att några blir provocerade, med tanke på alla protester som varit mot gayäktenskap i Frankrike.

Den 26 september framförs ”Sappho’s Legacy” av 300 musiker, vokalsolister och körsångare. Bland musikerna finns några av Frankrikes främsta ensembler för modern klassisk musik.
– Det är lite nervöst, men eftersom man själv inte står på scen, är det ju inte så mycket man kan påverka i ögonblicket.

Sapfo hyllas också på Östermalmstorgs tunnelbanestation.