Omkring 150 personer var med vid gårdagens öppning av Queer Fest 2013 i Sankt Petersburg. Festivalen hålls på galleriet Nesuschestvuyuschij Etazh (det icke existerande våningen).
Försök att stoppa festivalen med hänvisning till de nya ”propaganda”-lagarna har inte lyckats. Vid ingången till galleriet där festivalen hålls stod parlamentsledamoten Vitaly Milonov från Putin-partiet Förenade Ryssland, mannen bakom ”propaganda”-lagen tillsammans med en handfull vänner och skrek okvädningsord till deltagarna. Två deltagare vid festivalen attackerade fysiskt, men utan några allvarligare skador.
Polis kom även till festivalen för att se om allt var i sin ordning och att inget brott mot ”propaganda”-lagarna kunde noteras.


Sveriges konsul Jan Nyberg hyllade den ryska hbt-rörelsens mod

Förra året deltog Sveriges dåvarande jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i festivalen. I år är det inga svenska ministrar på plats. Men under veckan kommer bland annat svenska Gaypolisföreningen träffa kollegor i Ryssland. Ett möte som kommer vara slutet på grund av säkerhetsrisken för de poliser i Ryssland som är homosexuella. Svenska Stolta Föräldrar-föreningen hade under Stockholm Pride sin motsvarighet i Sankt Petersburg på besök, och nu under festivalen är det de svenska föräldrarnas tur att delta vid den ryska festivalen. På lördag kommer även Alexander Bard med sitt musikprojekt Gravitonas att uppträda och på söndagen kan deltagarna i festivalen delta vid ett möte med Bard som via bland annat Army of Lovers har idolstatus i Ryssland.
Festivalen i Sankt Petersburg pågår till den 29 september.

Här kan du se filmer från årets Queer Festival. Uppdateras löpande


Mer på festivalens hemsida