Facing Mirrors är den första spelfilmen någonsin med transtema från Iran. Berättelsen kan ses som en metafor för dagens iranska samhälle där gammal traditionalism möter nya sätt att tänka på och att leva. I vackra men mörka färger, har en producenten Fereshteh Taerpour skapat en film som tar upp det i Iran tabubelagda ämnet transsexualism. Taerpour fokuserar på könsidentitet, klass och tradition, och låter huvudgestalterna speglas i sig själva. Låt två speglar stå mitt emot varandra, och du ser en oändlig mängd av ditt eget jag. Ser du dig själv i en annan människa?

Enligt en fatwa från den religiösa ledaren Khomeini tillåter Iran att transpersoner genomgår könsbyte. Iran är faktiskt det land i världen efter Thailand där flest antal könsbyten genomförs. Samtidigt är inte den sociala acceptansen för transpersoner särskild hög. Adineh, eller snarare Eddie kommer från en rik, sekulär familj, men en transperson påverkar familjens ära och heder. Därför ska hen giftas bort.
Mötet mellan de två huvudpersonerna leder till en annorlunda vänskap där Adinehs önskan om fysisk, kroppslig förändring kanske bara övergås av den förändring och mentala utmaning Rana nu står framför.
Facing Mirrors är en känsloladdad film som berör åskådaren från första stund. Iransk film med hbt-tema är dessutom ingen vardagsmat på svenska biodukar. Den har visats på olika filmfestivaler i Iran och vunnit pris som bästa film, bland annat på filmfestivalen Skeive Filmer i Oslo, 2012.

Filmen Facing Mirrors visas på den iranska filmfestivalen söndag 29 september kl 13:00 på Biograf Park i Stockholm.

QX var på plats i Uppsala igår, fredag, där filmen också visades, och fick en unik intervju med producent Fereshteh Taerpour och Ghazale Shakeri som spelar den unga Rana i filmen.