I Taiwan kan man ingå äktenskap med ett spöke. I alla fall enligt den traditionella folktron, som fortfarande är ganska stark.

Om en person dör ogift kan familjen lägga ut ett rött kuvert på gatan. Den som plockar upp kuvertet måste gifta sig med den döda, annars får man otur.

Samkönade äktenskap infördes i Taiwan 2019, och den reformen borde även gälla i andevärlden, resonerar en snäll tant i nya taiwanesiska filmen Marry my dead body.

Det låter ju rimligt.

Så eftersom hennes homosexuelle sonson Mao-Mao (Austin Lin) dog utan att hinna gifta sig lägger hon ut ett rött kuvert med hans namn. Kuvertet plockas upp av den stilige polisen Ming-han (Greg Hsu).

Problemet är bara att han tycker att bögar är äckliga.

Men har man plockat upp kuvertet så har man. Och nu ska Ming-han ut och jaga gangsters tillsammans med Mao-Maos spöke.

Ska de lyckas lösa gåtan om vem som dödade Mao-Mao? Och vem inom polisen är det egentligen som samarbetar med skurkarna i hemlighet?

Den här välgjorda och ganska roliga filmen ger en hel del inblickar i Taipeis gayliv, men också i mycket gamla traditioner som lever kvar samtidigt som de förändras.

Marry my dead body har gått hyfsat bra i hemlandet och börjar nu spridas ut över världen. Den släpps till exempel på svenska Netflix den 10 augusti.

Om man inte har fått nog av taiwanesisk bögkomedi, och samtidigt inte har alltför höga krav på kvalitet, kan man också kolla på webbserien Bedmate or bad mate (finns gratis på Youtube). Helt ny, även om den ser ut som att den är från 1990-talet.

Eventuellt inte filmhistoriens bästa manus eller skådespeleri, men en ganska gullig historia om hur det är att vara kärlekstörstande bög och plötsligt behöva dela lägenhet med en kille som är … straight. Eller ..?