Bögbibblan och bokhandeln Page 28 i Malmö har slagit sig samman för att dela ut litterära priser i sju olika kategorier. Nu kan du vara med att påverka vilka som får motta pris den 11 december i Malmö vid en ”extravagant gala”.

– Vi anser att queerlitteraturen ofta blir osynliggjord eller missförstådd i den litterära offentligheten och med Prisma vill vi motverka det genom att hylla och prisa den på sina egna villkor. Vi vill rulla ut röda mattan för den queera litteraturen och samtidigt bidra till att stimulera skrivandet av queera berättelser i
hela Norden, säger Lou Mattei, som är en av Page 28s grundare.

De sju kategorierna är Årets roman, diktsamling, barn- och ungdomsbok, serieroman, facklitterära bok, översättning (till svenska) och nordiska verk.

Vilka som till slut väljs ut är upp till de sju jurygrupper som ansvarar för varsin kategori.

– ”Vi är stolta över att ha samlat 50 kritiker, bibliotekarier, litteraturvetare och författare som med sitt stora kunnande kommer att ta sig an den rika hbtqi+utgivningen under det senaste året för att utse vinnarna av Prisma 2023, säger Makz Bjuggfält som är grundare av Bögbibblan.

De queera verk som kan nomineras skall ha getts ut mellan den 1 oktober 2022 fram till den 30 september 2023. De skall vara på svenska.