Uppsala Stadsteater satsar i höst på en musikalversion av den klassiska feministiska filmen om tre kontorsarbetande kvinnor som bestämmer sig för att hämnas på sin mansgrisiga chef. Med Farnaz Arbabi som regissör har det kreativa teamet försatt den ännu mer i Dollys countrylandskap. Showsteg blandas med linedans, och vi får än mer bluegrass och country. Men framför allt har denna uppsättning försetts med Dolly Divine, en dragqueen som är föreställningens ciceron och fungerar som rollfigurernas djävul eller ängel. Scenfavoriten Martin Redhe Nord, som ofta leker med könsroller i sina sociala medier-klipp spelar Dolly Divine.
– Att lyfta in en dragqueen kändes naturligt. Dragen, som länge var underground gick till att bli mainstream och är nu är hårt ansatt. Framför allt i Dollys hemstat Tennessee. Och Dollys estetik ligger dessutom nära dragen, och hon har själv sagt att om hon inte fötts som flicka hade hon blivit dragqueen.
De tre huvudrolls-kvinnorna är kvar och Linda Kulle spelar Jane Fondas roll, QX-gala-favoriten Pia Johansson gör Lily Tomlins roll och sångerskan Frida Öhrn gör Dollys karaktär, en yppig countrydonna med skinn på näsan.
Vad har du för förhållande till Drag?
– Jag är uppvuxen med After Dark, vilket var den drag jag hade tillgång till. När jag 2005 kom till Stockholm upptäckte jag Tollie & Dolores och Robert Fux, en annan typ av drag vilket var häftigt att se. Jag har aldrig gjort drag fullt ut själv, men i mina sketcher leker jag med det feminina. Det har varit befriande eftersom jag som så många andra gaykillar blev retad för att jag var tjejig och under många år försökte jobba bort det. Med åldern har jag vågat äga det androgyna och feminina, och när jag nu får leka med hyperfeminin drag är jag som ett barn på julafton.
Martin hade hyfsad koll på Dolly innan men har uppskattat att nörda ner sig i vilken låtskrivare hon är och vilken pionjär den blonda ikonen är.
– Hon är en av få, om inte den enda som har så många beundrare i så skilda läger i USA. Demokrater och republikaner älskar henne, och hon är den enda som förenar och håller ihop hela landet.