Varje år utökas Statens porträttsamling på Gripsholms slott med ett hedersporträtt av en kvinna eller man. I år är det Svante Pääbo som är hedersporträttet.
Statens porträttsamling på Gripsholms slott är världens äldsta nationella porträttgalleri. Sedan 1959 utökas porträttsamlingen varje år med ett antal verk varav ett är ett hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man – donerat av Gripsholmsföreningen.
Hedersporträttet för 2023 visar genetikern, Nobelpristagaren och öppet bisexuella Svante Pääbo. Det är målat i olja på duk av konstnären Sixten Sandra Österberg. Hedersporträttet avtäcks på Gripsholms slott idag den 28 oktober.
Svante Pääbo (f. 1955) är sedan länge en av Sveriges mest framstående och internationellt välkända naturvetenskapliga forskare. År 2007 utsågs Pääbo av tidskriften Time till en av de mest inflytelserika personerna i världen, och hösten 2022 tilldelades han Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Tidigare Hedersporträtt är bland andra Greta Garbo, Mora-Nisse, Alice Babs, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson, Alva Myrdal och Benny Andersson.