WEAVING/UNVEILING är en grupputställning i Malmö som utforskar den oändliga, berömda men också kontroversiella konstformen drag. I utställningen får vi träffa drag artisterna Evita Kedavra, Leo Patra och Joe Lion som tillsammans förvandlar utställningen till en upplevelse.

 

Den 27 oktober var det vernissage och det var många fans som flockade sig runt Joe Lions telefon. Som en del av av Shaya Khalils Joe Lion-installation finns det en telefon som kan ringa när som helst. Den som plockar upp samtalet får prata med Joe Lion själv.

– Den kan ringa lite när som helst under utställningens gång, säger Jonna Blode Hanno  som är Club Mermaids grundare och medarrangör av utställningen.

Vi får även möta Sako Dersahagians aka Evita Kedavra mångbottnade sömnad  om att lämna Beirut och alla drag-tillbehör och även en stor del av sig själv bakom sig. Utstyrseln utgår ifrån fyra Jysk-filtar som materiell grund. 

– Jag föddes med många identiteter att hålla fast vid, armenisk av etnicitet, palestinsk på pappret, libanesisk av födseln och queer av naturen. Men nu, som så många andra som jag i Europa, är jag en annan brun person, med bruna ögon och brunt hår. Alla nyanser av min identitet är borta. I det här verket försöker jag återta min identitet, beskriver i Dersahagian i den omfattande skissboken som ligger uppslagen intill verket. . 

 

Carl-Johan Paulsens utställning House of Hope är en hyllning till det äldsta draghuset i Amsterdam där hen blev uppfostrad i drag och Leo Patra växte fram. Det är en textil skulptur gjord faktiska kläder som används av deras dragartister i Amsterdam. 

 

REDAN galleri är medarrangör med Club Mermaid som är en Malmöbaserad dragshow som syftar till att visa upp dragtalanger i Malmö och ge ett säkert och kärleksfullt utrymme för HBTQ+-gemenskapen.

– Det  är otroligt viktigt att ge en återkommande plattform för dragartister i Skåne och Malmö. Vi har många som har haft sin debut hos oss och nu är bokade över hela Sverige. Vi tror verkligen på att investera i ett communityt och en konstform för att få konsten och människorna att blomma.

 

Var?

REDAN, Amiralsgatan 9, 211 41 Malmö 

När?

27 oktober till 2 december

Öppettiderna är

Onsdag – fredag 14-18

Lördagar 12-16