Den 11 november invigdes Göteborgs HBTQI+-monument “Gläntan”. Monumentet som skapades av konstnären Conny Karlsson Lundgren är en påminnelse om Göteborgs dolda historia.
En historia med mörka inslag om att vara en ”bögknackarstad” och ett monument kan inte läka de såren.

– Men spåren av queera liv är ofta tillfälliga och monumentet som idé har en manifesterande funktion, ett sätt att aktivera våra minnen, att se vår annars undangömda och dolda historia, säger Conny Karlsson Lundgren till QX.

Detalj av HBTQI-monumentet Gläntan

Gläntan består av flera delar som utgår från olika berättelser i Göteborgs queera historia. En del består av tre rosafärgade lager i marksten och betong där varje lager representerar en HBTQI+plats. Nattklubben Touch som låg i RFSL:s lokaler på Esperantoplatsen under 80- och 90-talet, det feministiska kollektivet ”Högst upp” på Erik Dahlbergsgatan, som i många decennier var en samlingsplats för lesbiska queers och sovrummet hos ”Josefin”, vars hem på Södra vägen var en hemlig mötesplats tills homosexualitet avkriminaliserades. Runt omkring monumentet löper en linje som speglar marschen för lika rättigheter under frigörelsehelgen i Göteborg 1981.

Gläntan, Sverige första HBTQI-monument

Under invigningen av monumentet spelade Dj Mamdouh från klubbens gamla spellistor, performance av Lina Holmberg som bodde i kollektivet ”Högst upp” och Eddie Mio Larson framförde ett verk baserat på rättegångsprotokoll där ”Josefin” stod åtalad. Alla tillsammans aktiverade de olika lagrena som skapade av konstnären.
– Det är fortfarande bara ett par dagar sen vi hade invigningen och jag får fortfarande rysningar av alla fantastiska känslor, värme, glädje och sorg som sköljde genom oss där under dagen, säger Conny Karlsson Lundgren.

Mer av Conny Karlsson Lundgrens konstnärliga projekt hittar du här.