Den sjätte februari har Malmö stadsteater premiär på musikalen Cabaret och den 28 februari är det dags för Uppsala stadsteaters version. De båda uppsättningarna har flera likheter, men skiljer sig också åt på många sätt.

Carin Hebelius, pressinformatör vid Malmö stadsteater, och Susanne Wibert, försäljningsansvarig på Uppsala stadsteater, får svara på QX frågor:

Varför ska man se Cabaret hos er?

Uppsala: Jag tycker att man helst ska se båda. Men om man bor i mellersta och norra Sverige är det ju närmare hit. Dessutom får man höra Sarah Dawn Finers fantastiska röst här i Uppsala.

Malmö: Jag kan inte riktigt svara på det, men vår uppsättning är en kaxig och nyskapande musikal om hur en grupp människor i samhällets utkant hittar en frizon med sex, droger och dans.

Vilka stjärnor har ni med?
Uppsala: De mest kända skådespelarna är Sarah Dawn Finer som spelar rollen som Sally Bowles, och Babben Larsson som spelar Fräulein Schneider.
Malmö: Rollen som Sally Bowles spelas av Sara Jangfeldt (Hair, Sommarnattens leende, Spindelkvinnans Kyss), konferenciern spelas av Lindy Larsson (Evita, Änglagård – tredje gången gillt) och Cliff Bradshaw av Kristoffer Berglund (Torka aldrig tårar utan handskar). Vad handlar uppsättningen om?
Uppsala: Cabaret är baserad på Christopher Isherwoods klassiska roman ”Farväl till Berlin”. Boken blev sedan en pjäs, som blev en film och som sedan blev musikal. Och det är musikalen som vi kommer att ge här i Uppsala. Isherwood kom till Berlin på 1920-talet strax innan Adolf Hitler kom till makten och föreställningen handlar om stämningarna i staden och de människor han träffade där. Rollen Cliff är Isherwoods alter ego.
Malmö: Inspiration till vår version av Cabaret är filmen Paris is burning. Har den något gaytema?
Uppsala: I allra högsta grad. Ett av berättelsens starkaste teman är huvudpersonernas sökande efter sig själva och sin sexualitet. Vid den här tiden hade också Berlin Europas, kanske världens mest pulserande gayscen. 


Malmö: Den har ett gaytema och en stark influens av dansstilen vogueing och medverkar gör Sveriges främsta inom vogueing, danskompaniet P*fect.
För koreografin står de före detta Bouncemedlemmarna.

Vad kostar det att gå?
Uppsala: Våra biljettpriser ligger från 175 till 350 kronor.
Malmö: Mellan 195 och 395 kronor.