För att avhjälpa bristen på galor som hyllar scenkonsten delades på måndagskvällen för första gången MEDEA scenkonstpris ut. Priset är ett initiativ från Åsa Hultman som bland annat arbetat med stiftelsen Let’s talk HIV och Maximteaterns Agneta Villman. En jury har detta första år delat ut fyra priser och de som utsetts till mottagare har förutom äran även fått en tjusig statyett av Fredrik Wretman. med det briljanta namnet ”OMG Moi”.
Och det var just det som fyra gånger utropades under kvällens gång eftersom vinnarna inte blivit informerade i förväg om att de skulle motta priset.
Bästa skådespelare blev Robert Fux med motiveringen att han är ”monologernas mästare”. I såväl Orlando som nu med Stadsteaterns Herbert Tingsten har han ensam på scen trollbundit sin publik. Och motiveringen avslutas med att konstatera att Fux är en ”världsmedborgare som ytterst skickligt berikar det svenska scenkonstlivet och som ger fler dimensioner till begreppet mångfald.”
Fux fick ta emot ”OMG Moi”-priset ur Lena Endres hand.
Årets bästa skådespelerska utsågs Nina Zanjani till för bland annat rollen som Julie i Fröken Julie på Stadsteatern i Göteborg. Regipriset gick till Natalie Ringler frö sin uppsättning på Galeasen av uppsättning av Tadeusz Slobodzianeks ”Vår klass”.
Det fjärde priset hyllar ljusdesign och det delades ut till Linus Fellbom som ljussatt över 120 föreställningar under sitt blott 36-åriga liv!