Fotoserie: Janne blev Janna

Hur började ditt samarbete med Janna?
Vi var grannar, vi umgicks och var nära vänner, Janna som då hette Janne, hade sina stunder som kvinna på en klubb i Stockholm, men han levde som homosexuell, inte transsexuell. En dag långt senare ringde hon upp och hade bestämt sig, hon sa att hon ville byta kön. Den resan ville jag följa med på, och det fick jag, säger Lie.

Vad vill du förmedla med bilderna?
Jag vill berätta en historia om att så här kan man också leva sitt liv, så här kan en människa också vara. Det som är mest påtagligt i bilderna är besattheten i kroppen, och ensamhet. Janna var uppfylld av förändringarna i sin kropp och besatt av att bli uppfattad som en kvinna. Det blev mycket experimenterande som ibland fick bakslag. Att bli sedd som en man var katastrof, och att bli sedd som kvinna var underbart. Janna använde sig av alla attribut som ”gör” en kvinna. Jättelånga naglar, långt hår, höga skor och handväska. Denna besatthet i det kvinnliga mattades senare av, allt tingel tangel behövdes inte längre, hon var en kvinna ändå, säger Lie.

Hur har Janna reagerat på bilderna?
Hon är inte superförtjust i alla bilder, det är svårt för henne att acceptera att jag inte enbart ville se hennes yta. Jag har alltid velat bryta igenom den, jag ville se den verkliga Janna och hennes smärta och djup. Under vissa perioder hade Janna alltid persiennerna nere, hon tyckte att det var jobbigt när jag drog upp gardinerna för att få in ljus. Hon tänkte ofta: Hur ser den där mannen mig? Ibland gick vi ut på puben för att testa hur folk skulle reagera. Många killar såg henne som ett sexuellt äventyr. Hon uppfattade detta som smicker och pendlade mellan förtjusning och förtvivlan.

Hur hoppas du att folk som ser dina bilder kommer att reagera?
Jag hoppas att man ska känna en ödmjukhet över hur det kan vara att vara människa. Hon skulle kunna sitta bredvid mig på bussen. Var och en kämpar för att få vara sig själv och må bra. Att vara transsexuell är inte att vara en svartklädd varelse som lever i någon underjordisk värld, man är en vanlig människa, säger Lie.

Vilken av bilderna är din egen favorit?
Jag är väldigt glad för bilden då Janna står i ett rum och är helt naken, hon är som en Amazon eller en Madonna. Den är tagen ett drygt halvår efter att Janna är hemkommen från sjukhuset, efter den könskorrigerande operationen. Hon är så stolt där, säger Lie.

Nästa projekt för Eva Lie är att ge ut en bok som kommer att kretsa kring Janna och hennes resa från man till kvinna. Nedanför kan man se ett urval av bilderna på Janna.