Torsdag-fredag kl 19.30 och lördag kl 16.00 spelas Romeo & Romeo på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. QX kollade läget inför spelningarna.

Varför sätter ni upp Romeo & Romeo?
– Det finns två anledningar, och de sammanfattas ganska bra i föreställningen: ”Vem du älskar ska aldrig vara skillnaden mellan liv och död. Ty aldrig har en historia rört oss så, som den och Romeo och hans Romeo.” Vi vill belysa en viktig fråga, nämligen rätten att få älska vem du vill. 2015 borde det inte kärlek ses som ett problem, och vi försöker ta oss an detta från olika håll. Dels drar vi in Ryssland och deras antigay-lagar, och samtidigt vill vi också visa på det nära med familjekrav och identitet. Det är en angelägen pjäs! Dessutom är det är en otroligt rolig föreställning att spela! Den har så mycket humor och värme, blandat med svärta, sorg och missförstånd. Vi vill med skratt öppna upp folks hjärtan för att på så vis kunna berätta denna viktiga historia, vilket det verkade som att vi lyckades med i somras.
Ni som ligger bakom manus är två vita män som lever i heteroförhållanden, varför gör ni detta?
– Vi vill berätta den här historien, den är viktig. Våra förhållanden just nu har inget att göra med det vi tycker är viktigt att berätta om, eller vill förändra i samhället. Som vita män i heteroförhållanden tillhör vi normen, och ofta när normen ska gestalta annat så skämtas det bort. När en heterosexuell spelar homosexuell, eller när en man spelar kvinna, så anses det lite pinsamt, som statusfall. Det är fullkomligt absurt och vi vill också bryta den trenden. Den här frågan bekräftar ju också detta.
Reaktionerna har också bara handlat om föreställningen, inte om oss privatpersoner bak
Blev ni överraskade av Pridesuccén?
– Lite överraskade blev vi allt! Med två dagar kvar till premiären, hade vi bara sålt cirkaa hälften av biljetterna. Men ordet om föreställningen spred sig och vi blev till och med tvungna att säga nej till folk som ville köpa biljetter. Det bästa var att läsa publikens reaktioner efteråt i sociala medier. Eftersom det är en viktig föreställning för oss så betyder alla positiva kommentarer oerhört mycket.
Har nåt ändrats i föreställningen sedan sist?
– Det är några ändringar, men framförallt så har vi haft mer tid på oss att fundera ut en riktning för föreställningen och fått fram ett tydligare budskap. Vi har även lagt till två scener, den ena en väldigt vacker och intim scen där Romeo och Romeo möts i sängkammaren.

Biljetter till Rome & Romeo