Att ge ut hbtq-litteratur utan stöd av ett stort förlag kräver ett aktivt stöd av läsarna. Tidigare i våras gick Marcus Tallberg ut för att hitta privatpersoners stöd till utgivningen av en ny bok. Målet uppnåddes!
Nu är det en serieantologi på lesbiskt tema som via Indiegogo söker crowdfunding för att kunna ges ut. Bakom utgivningen ligger förlaget Freya.
– Freya är ett indie projekt som jag startade tillsammans med serieskaparna Natalia Batista, Elise Rosberg och Diana Davidsson, berättar Anette Bengtsson för QX.
– Anledningen till att vi startade projektet var att vi saknade serier med berättelser som handlade om kärlek mellan kvinnor, gjorda av kvinnor som identifierar sig som kvinnor, utan den manliga blicken eller porrklichéer.
I antologin ingår initiativtagarna och 14 serieskapare och den färdiga boken har skickats till tryckeriet.

– Eftersom detta är ett indieprojekt så har vi ingen utomstående som hjälper till att finansiera tryckandet av böckerna. Genom vår crowdfunding kampanj på Indiegogo hoppas vi kunna samla in 2000€ för att hjälpa oss att betala en del av tryckkostnaden för böckerna.
Vare sig målet nås eller ej så kommer boken ut, men crowdfundingen syftar till att minska den ekonomiska bördan och risktagandet för de inblandade.
– Kampanjen är också ett sätt för oss att nå ut till personer som kanske annars aldrig hade kommit i kontakt med oss, och ge dem chansen att donera till vårt projekt och därigenom kunna få den tryckta boken som ett tack, säger Anette Bengtsson till QX och berättar att de som donerar lite mer även kommer att få lite extrasaker, som ”svart vita eller färglagda original bilder gjorda av tecknarna i boken, eller till och med original seriesidor i A3 format från boken!”.
Hittills (onsdag 8 april) har 356 Euro samlats in. Tid att ge ditt stöd alltså! Ger du 18€ får du antologin på köpet! Klicka på bilden här nedan.