I en serie performancer, uppläsningar och en årlig tidskrift samlade det queerfeministiska konstnärskollektivet LTTR in och återgav kunskap, idé och historia.
Första numret av den årliga tidningen kom ut 2002 och på utställningen i Tensta Konsthall, där LTTRs verksamhet för första gången presenteras i en svenska utställning, följer vi deras arbete fram till 2008.
Bakom LTTR står Ginger Brooks Takahashi, K8 Hardy, Ulrike Müller och Emily Roysdon som idag är professor på Konstfack.
Tidskriften, som kan beskrivas som å ena sidan ett konstverk och å andra sidan en politisk händelse, antog för varje nummer en ny skepnad – t ex spiralblock med guldinskription, manillakuvert och LP-omslag. LTTR skapade ständigt nya dialoger och utmanade givna former, även sina egna. Förkortningen LTTR befann sig i ständig rörelse och kom under åren att betyda allt från Lesbians To The Rescue, Listen Translate Translate Record, Lesbians Tend To Read till Lacan Teaches To Repeat. På Tensta konsthall visas och aktiveras nu LTTRs normbrytande, lekfulla och viktiga arbete. ”
Vid utställningen i Tensta konsthall kan man se de fem utgåvor som gruppen gav ut av tidningen, se olika former av dokumentation från åren 2002-2008 och den queera rörelse som gruppen skapades ur. Kopplingen mellan den queera konsten, forksningen och aktivismen ges ett ntida perspektiv genom de inbjudna konstnärerna Allison Smith och Matts Leiderstam, skribenten och asylrättsaktivisten Trifa Shakely samt forskarna Ulla Manns och Julia Bryan Wilson. En installationen som LTTR utformat har gjorts i samarbete med arkitekten Sara Brolund de Carvalho innehåller även videoverk som visades när nya nummer släpptes samt dokumentation från bl a performancekvällar.
Från Tensta konsthalls sida konstaterar man att förutsättningarna för en livaktig queerfeministisk scen är olika i den gigantiska smältdegeln New York och den något mer modesta staden Stockholm, så hoppas man att utställningen skall inspirera till ökad aktivitet även här.
Att queert liv bubblar i Stockholm råder det väl knappast någon diskussion om även om mötesplatser och aktiviteter kommer och går. Konsthallen noterar att bokhandeln Hallongrottan, restaurang Roxy med Högkvarteret och café Copacabana inte längre finns och skriver i sin programförklaring: ”Att aktivera LTTRs arbete i Stockholm är därför också att sätta ljus på aktuella och akuta frågor för queera grupper idag: Var är det möjligt att träffas, umgås och skapa?
Några tips är t.ex Bitter Pills, Mums Mums fester (med tidningar), LoL på Hornhuset, Moxy-festerna, (w)rap, Dekadance och Wish, PrideHouse vibrerande kraft och AnarkaPrides alternativa mötesplatser…. Så nog finns det trots allt en kraft även här som med glädje kommer inspireras av LTTR och säkert fortfarande kan inspirera tillbaks!
Utställningen pågår under sommaren.