Det hela startade i fjol under Jeppis Pride och i år kommer man att hänga tvätt även under Falu och Gotland Pride under hösten. QX träffade Heidi Lunabba som tillsammans med Gunilla Persson startade projektet.

– Det började med att vi i Jakobstad funderade på ett alternativ till regnbågsflaggor, säger Heid. Och vill man så kan man ju se det att man hänger ut sin tvätt som en symbol för att komma ut ur skåpet.

Det viktigaste med projektet är ändå att det är något som vem som helst kan delta i för att visa sin medmänsklighet var i världen man än befinner sej. Har man hängt upp sin egen tvättlina så är tanken att man gärna få ta en bild på den och dela på Instagram, Facebook eller Twitter under taggen #tvattlina. På så sätt är man med och visar att man är välvilligt inställd till HBTQ-personer.

Heidi berättar att hon själv blev glatt överraskad under Jeppis Pride.
– Jag kunde på stan plötsligt upptäcka att där hänger ju en tvättlina och där en till.
Under den pridefestivalen hängdes det tvättlinor runt om i svenskfinland inte bara i Jakobstad. Och även nu är det så att att man inte måste befinna sig i Helsingfors för att delta i projektet. Kanske får vi se tvättlinor även under Kangasniemi Pride, den finska staden med 5000 invånare som ordnar sin egen parad i helgen.

Själva tvättlinan behöver nödvändigtvis inte innehålla alla regnbågens färger utan man skapar den efter det material man har och på frågan om hur man gör om man bara äger svarta kläder svarar Heidi.
– Då hänger man upp en skylt och skriver att det här är min svarta regnbåge.

Så leta igenom skåpen och se vilka textilier som borde komma ut; på balkongen, i ditt fönster eller i trädgården. På det sättet visar du under veckan att just du stöder HBTQ-personer i Finland.