Berätta om tanken bakom Monstret i natten?
– Den handlar om en kille som heter Frank Steen, som inte passar in i den lilla stan där han växer upp. Dagen då han fyller nio år blir han biten av granntantens lilla fluffiga hund. Snart börjar Frank förvandlas om nätterna. Han blir som en varulv, men tvärtom, kan man säga. Istället för att riva och bita folk vill han bara bli klappad och kliad bakom öronen. Men människorna börjar sprida rykten om att den mystiska varelsen är en blodtörstig best. Paniken sprider sig i den lilla stan. Så här är det inte monstren som är hotet, utan människorna. Jag har också försökt skriva den så att den är kul för föräldrarna att läsa. Det finns till exempel massor av referenser till skräckfilmer och Twin Peaks.

Den är tänkt som en serie?
– Ja, del två är färdig och kommer i höst, och jag ska snart börja redigera del tre som kommer i början av 2017.

”Monstrets egen komma-ut-ur-garderoben”-berättelse står det i pressutskicket. Vad menas med det?
– Haha! Har förlaget sagt det? Tja… det handlar om att inte passa in, och om att hitta sin egen flock, och om att lära sig tycka om sig själv för den man är. Så visst finns det paralleller till att komma ut. Men jag tänkte inte riktigt så specifikt när jag skrev berättelsen. För mig handlar det om att försöka förstå det som är annorlunda istället för att bli rädd, för rädslan kan vara en väldigt farlig kraft.

Vilken åldersgrupp riktar den sig mot?
– 6-9 år.

Sofia Falkenhem har illustrerat, hur hittade ni varann och varför var hon rätt person?
– Sofia är en av Sveriges mest anlitade barnboksillustratörer, men jag älskade framför allt hennes stil som serietecknare. Jag visste redan från början att jag ville jobba med henne. Jag tycker att hon överträffat sig själv på alla fronter med det här projektet.

Vad är den stora skillnaden att skriva för barn jämfört med vuxna och ungdomar?
– Jag försöker alltid skriva en bok jag själv skulle vilja läsa, och jag hade ett tydligt minne av vilken sorts berättelser jag själv tyckte om i den här åldern. Framför allt skulle det vara spännande, men jag drogs också till berättelser som hade ett vemod i sig, som till exempel Astrid Lindgrens bästa historier. Men jag inspirerades också mycket av min guddotter. Och förlaget hjälpte mig också att anpassa historien och ordvalen efter målgruppen.

Vilken barnbok har haft mest inverkan på dig och varför?
– Astrid är oöverträffad. Jag tror jag älskade allt av henne, utom Bullerbyn. Och så var jag besatt av Michael Endes Den oändliga historien, som hyllade utanförskapet och fantasins makt.