Kim (Karen -Christine) Friele bana som lesbisk börjar på 1960-talet likt många andras: med ett brev till DNF -48 ( Det norske forbundet av 1948, motsvarande RFSL). Att komma med på en träff för lesbiska och bögar var komplicerat. Här gällde rekommendation av två medlemmar, anonymitet och hemlighetsmakeri. Boken beskriver hur hon till sist lyckas träffa två män, som hon förstår är bögar. De kunde rekommendera henne…
Det dröjer inte länge sedan hon blivit medlem tills hon i november 1966 väljs till ordförande i DNF -48. Och då är det uttryckligen på ett program om att bekämpa strafflagens § 213, kriminaliseringen av sex mellan män. En klar fördel i den kampen var att den fördes av en kvinna, som sådan alltså inte berörd av paragrafen.

Kim valde från början att framträda helt öppet, oerhört uppseendeväckande i den tidens norska samhälle. Hon fick kritik från äldre medlemmar i gaysamhället. Kim insåg att kampen mot paragrafen inte kunde vinnas av förbundet ensamt. Hon kontaktade politiker, journalister, författare, kyrkliga representanter och psykiatriker för att vinna stöd i kampen. En av hennes (senare många!) skrifter, ”Paragraf 213 – onde eller nødvendighet?” skickades till alla stortingsledamöter. 1972 avskaffades paragrafen äntligen.

Kim blev Nordens första anställda och avlönade generalsekreterare i kampen för sexuellt likaberättigande.
Efter § 213 fanns fler stora projekt på agendan. Boken beskriver utförligt DNF -48:s kamp om
– sjukdomsstämpeln ( i Sverige upphävd efter ockupation av Socialstyrelsen 1979),
– antidiskrimineringslag
– lag om registrerat partnerskap.
Det norska förbundet blev framgångsrikt i rättighetskamperna, mycket tack vare Kims strategiska begåvning och hennes goda kontaktnät i det norska samhället.

Hon har lätt för att vinna dem hon vänder sig till. Hon är en strålande talare, en mycket karismatisk person.. Det var också som sådan hon inbjöds till Sverige för att tala på en rätt turbulent RFSL-kongress 1969. Vi var flera aktivister som då fängslades av hennes briljanta sätt att plädera för sexuelllt likaberättigande. Hon inbjöds därefter att tala på RFSL-kongresser, möten och inte minst Homosexuella Frigörelseveckor.
Kim är idag en offentlig person i Norge, bor i Geilo med sin fru Wenche. Hon skriver i tidningar och hörs då och då i TV/radio.
”Kampene” är en angelägen bok. Den speglar, med inlevelse och humor, viktig HBT-historia från en inte avlägsen epok, ändå så olik den tid unga HBT-personer upplever idag.

Här kan du köpa Kampene