Att Sveriges mesta rikshomo Jonas Gardell skulle återkomma med en ny show så snart efter höstens sista föreställning av ”Mitt enda liv”, var inte helt väntat. Ett års vila och kontemplation kanske detta energipaket kunde unna sig!
Men i torsdags var det så dags igen för Gardell att åter få sin publik att under två timmar kastas mellan våldsamt skratt och djupaste allvar. 30 år har han tagit plats i det svenska folkhemmet och berättar stolt att det var han som skapade beskrivningen av just Folkhemssverige som Mellanmjölkens land.
Från en ung, kalvig, och något pretentiös konstnär med fäbless för att uppträda naken har han blivit en folkkär leverantör av one liners, rösten för de som ansetts avvikande och revanschen för alla som mobbats. Bara det värt en guldmedalj.
I den nya föreställningen ”30 år tillsammans”, står han ensam på scen, ger oss återblickar på sin karriär och drar många av de mest framgångsrika Stand up-skämten. Visst har vi hört dem förut, men nog fanken kan vi inte låta bli att skratta trots att vi vet vad som kommer – eller kanske just därför!
Recensionerna efter showen har genomgående varit översvallande. I vår lilla, lilla värld av homon har jag personligen haft en vänskapsrelation med Jonas Gardell en lång tid, vilket gör det olämpligt att just recensera.
Men, vad fan, jag kör på nu när ni kan filtrera omdömena. För antingen gillar man Jonas Gardells humor eller så blir det bara rys. De som gillar hans skämt, hans vulgaritet och självironi, hans kärlek till underdogs och hans våldsamma vrede mot översittare och rasister, de älskar även denna show!
Inför premiären var den flera just gaykillar bland de inbjudna premiärlejonen som lite skamset erkände att de aldrig sett Gardell live. Hans relation till, kanske främst, gaykillar har inte varit helt självklar. Först med romansviten och TV-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” fick Gardell sitt genombrott i ett bredare gaylager. Ett genombrott som fått honom till att titt som tätt bli mottagare av priser på GayGalan och till och med väljas till Årets Homo med hovnigning för vackra Kronprinsessan som krona på verket!
Kanske handlar den inte helt oproblematiska relationen till bögpubliken om att Jonas Gardell vägrar vara den fina bögen. Han är vulgär och utlevande fjollig och skäms inte det minsta. Nähäda. Visst är han och maken Mark Levengood även stabila regbågsfamiljefäder och absolut är Jonas Gardell en erkänd debattör och respekterad författare.
Men att fjanta så på scen. Det är så skämmigt.
Och precis så är det. Och det som gör den berg och dalbana av känslor han frammanar under sina shower så fantastisk. Jag kan nog lova att antalet bögar i publiken ökat med åren och vågat blanda sig med Gardells mångåriga skara av fans bestående av antaget heterosexuella damer och herrar i olika åldrar.
I 30 år tillsammans får vi allt det vi vill ha av en gardellsk natt i salongen. Plumpa skämt, övergrepp på masochisterna som satt sig på första bänk, andäktig tystnad och allvar, lite tårar och stormande applåder.
Och så feta käftsmällar mot Björn Söder och Jimmie Åkesson. Jonas Gardell påminner oss om detta numera etablerade partis 30 åriga historia. Hur deras sympatisörer, påhejade av vidriga uttalanden och än vidrigare propagandamaterial heilade i sina parader, jagade bögar på stan och spred skräck bland vanliga svenskar med någon annan språkmelodi än skånsk. Kanske är detta inslag i showen det viktigaste, mest obehagliga och starkaste. För även om han talar till redan frälsta, är det av vikt att vi aldrig glömmer att den skira blåsippan är till för att dölja den brinnande facklan och våldsamma spöknippen.
För ovanlighetens skull öppnades 2016 års Gardell-show med ett mingelparty signerat Micael Bindefeld. Snittar och canapéer och en publik som inte består av idel fans bevandrade i alla Jonas Gardells svängningar. Det kändes på premiärkvällen att det var många gratisätare uppblandade med de genuina och glatt betalande fansen.
Desto större seger att han möttes av stående och väl förtjänta ovationer.

Gardells blickar tillbaks på tidigare föreställningar

Stackars Mark satt bland premiärpubliken och fick live utstå förnedring efter förnedring. Även om jag inte såg hur han reagerar på makens oförskämdheter utöver det acceptablas gräns så är det inte en helt långsökt antagande att han inte bara är härdad utan även skrattar lika våldsamt som vi andra. För skämten om Mark handlar i grunden om hela det Jonas Gardells nu 30-åriga konstnärskap berör, en oreserverad kärlek kryddad med välbehövlig humor och självironi.
Bor du i Stockholm kan du se hans show lördag kväll och två föreställningar på söndag. Den 21 oktober öppnar han så höstens arenaturné i Helsingborg – tid och plats i GayMap. Fixa biljetter och ta med en liten liten skämskudde och bered dig på en mycket mycket skratt- och tårblöt kväll tillsammans.