Att påstå opera blev politik med Nixons statsbesök i Kina 1972 vore en lögn. Opera har alltid varit förklädd politik eftersom det var 1600-, 1700-, 1800- och det tidiga 1900-talets motsvarighet till film och television. Nixon in China är en opera om efterkrigstidens kanske enskilt viktigaste händelse och samtidigt om en krock mellan jordens två mest väsensskilda kulturer och politiska ideologier. Stämningen sätts sekunden då dirigenten lyfter pinnen och man känner spänningen hos det kinesiska folket som mitt i natten väntar, väntar och väntar på Air Force One. Som självklart måste landa när det är ”Primetime in the USA!”.

John Adams moderna musik är spännande och tight. Den är svävar vackert ibland och är kärvt krävande där det behövs. Här finns inte Puccinis smäktande duetter, Verdis körer eller Wagners timslånga uppbyggande mot perfektion. Det är naket, nära, nytt och just så verkligt det måste vara när fru Pat Nixon besöker skolor och jordbruk. Eller när Maos fru i en renodlad koloraturaria med ett högt D propagerar för kvinnor och kommunism. Medan Kissinger manövrerar i det kalla kriget och hela högen går på Pekingopera. Allt i en genial blandning av allt från Strauss och storbandsjazz till Stravinskij.

Kompositören John Adams belönades med en Grammy Awards för Nixon in China premiäråret, och har sedan dess kammat hem ytterligare fem statyetter för sina verk. År 2003 tilldelades han dessutom Pulitzer Priset för On the Transmigration of Souls, ett verk till minne av offren vid terrorattacken 9/11. Adams är också kompositören bakom den kontroversiella operan The Death of Klinghoffer som handlar om den palestinska kapningen av det italienska passagerarfartyget Achille Lauro 1985.

För två år sedan såg jag en produktion av Nixon in China i San Diego. Igår lyssnade jag igenom en av de två inspelningar som finns av operan och är glad att Nixon äntligen landar i Stockholm. Den här operan är helt enkelt förbaskat bra. Den första oktober rullas den Mao-röda premiärmattan ut. Music Maestro!

”Nixon in China” ges på Kungliga Operan fram till den 5 november.