I veckan öppnade Glogalleriet sin efterlängtade utställning av Tom of Finland-bilder. Utställningen är ett samarbete mellan Helsingfors stads konstmuseum och läderklubben MSC-Finland.
Totalt har konstmuseichefen Berndt Arell med hjälp av MSCs ordförande Timo Rautiomäki lyckats spåra upp 90 verk av en av de mest internationellt kända finnarna; Touko Laaksonen
Vid tisdagens vernissage samlades en stor del av den finska HBT-rörelsen och läderrörelsen för att se såväl skisser som färdiga verk liksom tryck av Tom of Finland-bilder. Utställningen är unik så till vida att en stor del av verken aldrig visats tidigare. De har funnits i hem hos gaykillar i Finland och ofta bär de olika former av skador och slitage som antyder att de som haft verken inte uppfattat dem som dyra konstverk utan som uppskattade och privata bilder av sexuella fantasier och lustar.
Utställningsarkitekten Ralf Forsström har skapat såväl parkmiljö som ett backroom där gummiskynken hänger för den del där de sexuellt mest utmanande bilderna hänger.
Till utställningen har även en bok om Toukos liv och hans konstnärskap som Tom of Finland getts ut. Boken är skriven av Berndt Arell och historieforskaren Kati Mustola och med ett kapitel av vännen Tuomo Niemelä.
Tom Of Finland-utställningen visas på Glogalleriet fram till den 27 augusti. Ta en resa till Helsingfors i samband med Pridefirandet kommande helg eller till läderfesten Finlandization och MSCs 30-årsjubileum den 28-30 juli.


En av de vältummade ”samlarbilder” som på 50-talet såldes i Helsingfors parker bland raggande bögar. Foto Jussi Tiainen


Ralf Forsström, Berndt Arell och Kati Mustola vid tisdagens vernissage, Foto Jon Voss


Touko Laaksonens vänner Wiki och Toumo Niemelä på en parkbänk i utställningslokalen, Foto Jon Voss

http://www.taidemuseo.fi/suomi/kluuvi/ohjelma/tomoffin.html

Källa: Läs mer om utställningen

Publicerad: 2006-06-24 14:59:43