De som en gång sett en Taylor Mac-föreställning glömmer det inte. Hans dragutstyrsel är en konstig mix mellan lobbis och glamour, och hans sånger och texter är både självutlämnande och politiska. Det är en helhetsupplevelse, fjärran från vanlig dragshow.
– Folk som kommer till mina föreställningar och förväntar sig vanlig drag brukar bli ordentligt överraskade. Jag imiterar inte kvinnor, eller mimar till gamla hits. Mina shower är snarare en sorts hyllningar till det heterogena i samhället, den vidd och omfång och möjligheter som vi har som människor. Drag har egentligen alltid först och främst varit utmanande, det är först de senaste årtiondena som den blivit mer av en kommersiell produkt och en sorts lättsam underhållning. Min syn på drag, är att jag har samma funktion som narren vid ett medeltida hov – den som säger alla de sanningar som ingen annan vågar säga.

Tidigare har du ju uppträtt här i Sverige med en sorts best of-show. Men nu kommer du med en hel föreställning, ”The Young Ladies of…”. Vad handlar den om?

– Utgångspunkten var egentligen några lådor med brev som min mamma skickade till mig för några år sedan. Min pappa dog när jag var liten, men det visade sig att han hade sparat 20 000 brev i vårt garage. Det var svar som han fått på en kontaktannons som han sattein i en tidning när han tjänstgjorde som soldat i Vietnam, och var i Sydney på permission. Och jag försökte läsa dem för att se om jag kunde lära känna min far, om det fanns något gemensamt hos oss. Vem han var.

Vad fick du reda på?
– Det visade ju sig att det var lite ensidig läsning, eftersom jag inte hade hans brev utan bara svaren han hade fått från alla de här kvinnorna. Men det fanns något i de där breven som jag kunde använda mig av i den här föreställningen. Sättet de skrev till honom och hoppades att han skulle vara lösningen på deras problem. Hur de satte sitt hopp till honom. Och arbetet med föreställningen blev som att sätta samman ett stort pussel, som också handlar om min fars uppväxt i en konservativ familj i Texas, och skillnaden mellan våra liv. Han som militär och jag i New Yorks dragscen. Men också om den polarisering och de motsättningar som finns mellan republikaner och demokrater i dagens USA. Men hela föreställningen är som ett gigantiskt collage. Jag sjunger, visar diabilder, använder mig av dockor.

Det är tredje gången du kommer till Sverige, hur gillar du publiken här?
– Jag älskar svenskarna. Men sist jag turnerade i Sverige var det mycket och hårt arbete. Nu har jag med mig en tekniker som sköter allt det praktiska, så jag hoppas att jag kommer att hinna se mer än hotellen den här gången. Men publiken är fantastisk. Jag vill tacka er så mycket för att ni förstår engelska så bra. Inför första föreställningen i Sverige var jag så orolig över att folk inte skulle hänga med, men det gick ju perfekt!

Taylor Mac uppträder i Lund 22/4 på Stadsteatern, Umeå 25/4 på Sagateatern samt Stockholm 28/4 på Södra Teatern.
Taylor Mac-turné i QX GayMap