– Festivalen blir mindre i år för att vi inte fick så mycket bidrag som vi behöver för att kunna arrangera en stor festival, berättar Kicki Fredriksson som är ordförande för festivalen. Vi fick inte mycket pengar förra året heller och gick då back. Med tanke på biofilmsvisningsklimatet i Sverige har vi helt enkelt inte råd att gå back för mycket.

Festivalen invigs med Keep not silent av Ilil Alexander om tre lesbiska ortodoxa judinnor som på olika sätt kämpar med sin grupptillhörighet och för att få älska den de vill. På måndag visas Susanne Biers Pensionat Oskar gratis med anledning av Jonas Gardells doktorspromovering senare i maj. Filmen handlar om hur radhuslyckan förbyts till kris när pappan under semestern förälskar sig i en ung man.
– Jag vill också slå ett extra slag för att ta chansen att se På drift mot Idaho av Gus van Sant. Det är nog inte alla som sett den på bioduk, tror Kicki. Men alla filmer är såklart sevärda. Själv är jag mest nyfiken på de två dokumentärerna Keep not silent och Be like others som handlar om unga iranska män som ska genomgå könsbytesoperationer.

Några seminarier eller fester i samband med festivalen blir det inte i år.
– Vi kommer att försöka satsa mer nästa år och kommer då förhoppningsvis få mer bidrag. Vi slog ju på stort förra året så då gör vi det lite mindre i år. Det är kvalitet som räknas, avslutar Kicki.

Själv blir jag mest lockad av Gus van Sant debutfilm Mala Noche, från 1985, om Walt som blir förälskad i en mexikansk invandrarkille, kärleken är obesvarad, men Walt ger inte upp… Kolla programmet du också!

Be like others

Program för Lund Queer Film Festival 2008:
lglff.se