STOCKHOLM.

Det började redan för tre år sedan. Ulf Petersson sökte kontakt med de institutionella muséerna för att få dem att leta igenom sina arkiv efter hbt-historien.
– Det är dessa institutioner som formulerar den gemensamma historieskrivningen, säger han när han besöker QX redaktion för att berätta om projektet.
I museernas arkiv ligger en mängd dold hbt-historia. Bilder, dokument och berättelser som samlar damm och är svåra att hitta eftersom de aldrig ens katalogiserats.
– Grunden i idén är att om man inte finns med i historiebeskrivningen och samtidsberättelsen så finns man inte, säger Ulf. Och ifall inte de som formulerar detta inte arbetar med hbt-perspektivet och plockar fram berättelsen om dessa grupper, hur skall den då tas fram?
Så på en rad museer har nu eldsjälar arbetat med att leta igenom arkiven. Inför EuroPride med öppningsdag den 25 juni kan vi se resultatet av deras arbete.
Att det är ett pionjärarbete bekräftas bland annat av att när Nordiska museet letade bland sina fem miljoner bilder kunde de inte hitta något hbt-relaterat material.
– Det finns enorma luckor, säger Ulf Petersson. Sättet att katalogisera och det sätt forskningen bedrivits på gör det närmast omöjligt att hitta material.
Till dels kommer utställningen att handla om just dessa brister och luckor och i seminarieprogrammet som kommer att pågå i samband med utställningen skall just denna aspekt belysas.
Pionjärarbetet innebär att det nu byggs upp ett nätverk mellan museerna.
– Ett nätverk av människor som förstår vikten av att arbeta med hbt-perspektiven och ser bristerna hos museerna, säger Ulf Petersson. Det händer inte tillräckligt mycket och man tar inte ställning tillräckligt kraftfullt. Man har inte tagit sitt ansvar från institutionernas sida.
Vad är det som gör att projektet kan sjösättas nu?
– Klimatet var helt annorlunda när vi började tala om detta, säger Ulf Pettersson. Idag är det en mycket yngre, mer nytänkande personal på institutionerna. Det finns mer äventyrslystnad och det är människor som vågar ta lite risker.
– När vi tog upp det igen förra året tog det fart ordentligt. Det har sedan dess gått upp och ner i en jävla karusell, men nu har det landat.
Utställningen heter §1 och kommer att sättas upp på Båthall 1 i Galärvarvsområdet på Djurgården. Namnet hänvisar till FNs deklaration för de mänskliga rättigheterna: ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.
De deltagande museerna är Nobelmuseet, Sjöhistoriska museet (Statens maritima museer), Armémuseum (Statens försvarshistoriska museer), Tekniska museet. Riksutställningar står bakom och SIDA är med om finansieringen för en visning av utställningen utomlands.
Efter utställningen i Stockholm är det meningen att den skall ut på turné i Europa.
– Vi hoppas komma till Baltikum, Polen, Serbien och Ukraina, säger Ulf Pettersson. Och med svenska spetsinstitutioner som avsändare tror vi att detta projekt kan få stor uppmärksamhet. Det är när utställningen går ut på turné i de länderna som den får en mening på riktigt.


articleone.se
§1 i QX GayMap