– Just nu jobbar jag deltid som frilanstecknare, serietecknare och illustratör. Men för att klara dagen jobbar jag också på en profilreklamfirma. Det är svårt att överleva som serietecknare.

Hur kom du att börja teckna serier?
– Jag kladdade ganska mycket när jag var liten och blev duktig på att rita. Sen i gymnasiet fick jag reda på att det fanns en serieskola i Hofors och då tänkte jag att det här kanske är min grej. Något jag kan leva på. Jag sökte till skolan och kom in och under utbildningen fick jag kontakt med branschfolk. Efter det har det rullat på. Mest med illustrationsjobb. Keigo var min första egna grej, så jag la verkligen min själ i den.

Keigo ser lite Boondocks ut i tecknarstilen.
– Boondocks är inget jag tänkt på så där. Men visst, de har ju det här lite japanska blandat med hiphop och street i tecknarstilen. Kanske jag har inspirerats undermedvetet. Grundkonceptet i Keigo är vardagsaktigt, lättsamt och roligt. Därför blev det mycket overall-humor efter som jag tecknade och skrev om tiden jag gick på högskola. Det är roligt att driva med klyschorna.

Han är lite som en geekigare bisexuell Rocky.
– Rocky var min förebild. Så det blev lite en gayversion av den.

När man läser Keigo får man för sig att du har lite hiphop-bakgrund.
– Inte direkt. Jag har svårt att placera mig i fack och skulle aldrig säga att jag var hiphopare även om jag gillar musiken och kläderna. Jag testade att breaka lite i högskolan. Helge i serien lärde oss. Men det var aldrig seriöst. Jag såg det som träning.

Hur verklighetsbaserade är stripparna?
– Man måste ju skruva till verkligheten lite. Jag fick liknande reaktioner när jag kom ut men det var inte exakt som det är i serien. 75% är sanning och resten är skruvade detaljer som ska göra det roligt att läsa.

Det är ganska grabbig stämning i serien.
– Har aldrig riktigt tänkt på det. Jag tänker ju inte typ ”nu ska det handla om hiphop”. Det är en självbiografi. Som en dagbok.

Känner du dig hemma i något slags hbt-värld?
– Jag har ibland lite svårt att orientera mig. Jag är som jag är och jag är inte så mycket för glam och schlager. I serien skojar jag en del med där. Hur folk placeras in i olika roller.

Var publicerar du som serietecknare?
– Jag ligger i förhandlingar med ett förlag om att göra en lång serie. Över 100 sidor i pocketform. Det är inte Keigo-serien utan ett annat upplägg. Keigo har gått bra men den ligger lite på is just nu. Den blev lite kontroversiell. Det var kul på ett sätt men det skrämde förläggarna. De tyckte att språket var för grovt, att det dracks för mycket och att Keigo kom ut som bisexuell. Det var många som inte kunde ta det. För mig känns det konstigt men samtidigt roligt när folk blir upprörda.

Letar du nytt förlag nu för Keigo?
– Jag har ett syndikat som hjälper mig men de driver inte Keigo lika hårt längre efter som det är så många tidningar som har tackat nej till den. Vårt kontrakt är på väg att gå ut så vi får se vad som händer. Jag har fått väldigt god respons på Keigo så det vore kul att hitta ett förlag som vågar löpa linan ut.

Det har dröjt ett tag sen den sista strippen med Keigo. Hur ser framtiden ut för honom?
– Han kommer försöka lära sig stockholmslivet. Sen kommer han nog börja träffa killar. På högskolan var det ju rätt torrt på den fronten. Jag separerar lite på mig och Keigo i serien men samtidigt är han en del av mig. Att skriva den är som terapi ibland. Man behandlar jobbiga saker och sen känns det bättre. Man gör något roligt av sin ångest.

Du lär ut hur man tecknar manga också.
– Tillsammans med en annan författare har jag givit ut två böcker: Teckna manga och Teckna mer manga. Med det har jag rest runt Sverige och gjort föreläsningar och lärt folk att teckna. Mest barn men någon gång har jag lärt ut till vuxna också.

Är inte manga och anime lite extra stort bland hbt-kidsen?
– Det verkar locka många emo och queer-människor. Jag vet inte varför det har blivit så. Men det känns nästan som att tycker man om manga så är man en sån killer eller tjej. Kanske känner de igen sig. Jag förstår inte riktigt fenomenet men det är väldigt roligt.

Kwok-Hei Mak

Läs Keigo här:
kingdompleased.com/keigo