Rollen som Prins Ramiro i den klassiska Askungesagan är din första roll på nationalscenen. Hur känns det?
– Jätteroligt! Det känns bra att börja i en roll jag känner mig trygg i, även om det var sju år sedan jag gjorde rollen i en amerikansk uppsättning. Det låter kanske konstigt men det är en underbar känsla att få vakna i sin egen säng och gå till jobbet! Jag har ju sjungit mest utomlands, så jobb har alltid varit förknippat med hotellrum eller övernattningslägenheter. Det ska verkligen bli roligt att få sjunga.

Rossinis opera om Askungen är en komedi. Vad kan vi förvänta oss i Stockholmsoperans uppsättning?
– Uppsättningen kommer från Théâtre des Champs-Elysseés i Paris och blivit väldigt hyllad. Det är verkligen en rolig uppsättning. Handlingen är förlagd till nutid och väldigt aktuell. New York, Paris eller Stureplan, den skulle kunna utspelas var som helst. Det finns ju ingen fé i Rossinis Askungen, utan figuren Alidoro, som egentligen är en filosof, får en lite centralare roll. Och istället för styvmamman finns ju en styvpappa.

Är det här det största hitintills i din karriär?
– Det är mer en bekräftelse. Alla sångare i Sverige vill ju sjunga på Kungliga Operan, det är vår nationalscen. Jag har sjungit på andra scener som kanske anses som större internationellt, men för mig personligen, så betyder det mycket.

Var får vi se Leif Aruhn-Solén i framtiden?
– I sommar ska jag sjunga i en opera som heter ”Opera Seria”, både i Fäviken (Åre) och på Drottningholms Slottsteater. Det är en uppsättning om ”uppsättningen av en opera” och jag gör rollen som den store tenordivan. Sen i höst blir det Askungen på Kungliga Operan igen för hela slanten.

Sista frågan – handen på hjärtat, skulle du inte hellre göra rollen som Askungen?
– …Nej. För jag är så jäkla nöjd med att få pussa på Malena Ernman som gör Askungen. Vi gick på Operahögskolan tillsammans i början av 90-talet och har skämtat om att på pussas på scen sedan dess. Hon är gift och jag är sambo, men efter generalrepetitionen blev vi alldeles fnittriga. Det är en lång puss!


Premiär: 31 maj
Föreställningar: 3, 7, 9, 12 juni – Dessutom ytterligare föreställningar till hösten.