Basjkirien uppkallar en gata efter Rudolf Nurejev

Belsutet togs av stadsfullmäktige efter två års dividerande. Detta menar aktivister beror på att man känns obehag över att Nurejev var homosexuell.
Nurejev växte upp i en by nära Ufa som enda sonen i i muslimsk tartar-familj.
I Sovjetunionen var han ledande dansare i Kirov-baletten och hoppade av till väst när hans kompani var på besök i Paris i juni 1961. Under hans karriär i väst dansade han bland annat med The Royal Ballet i London med Dame Margot Fonteyn och kom därefter till Operabaletten i Paris. För en än bredare allmänhet blev han, förutom i samband med avhoppet, känd via sin medverkan i många filmer (bland annat i Ken Russels film om Rudolph Valentino)och sin vänskap med kändisar som Andy Warhol, Freddie Mercury och Mick Jagger.
Hans sista föreställning, La Bayadère framfördes 1992 i Palais Garnier. Han fick stående ovationer. Och av Frankrikes kulruminister Jack Lang tilldelades han den högsta utmärkelsen Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. Kort efter avled i sviterna av aids 1993, 54 år gammal. Han ligger begrav i Sainte-Geneviève-des-Bois, en rysk kyrkogård nära Paris där hans grav är dekorerad i turkiskt-inspirerad mosaik.


nureyev.org/.