– Det är sjukt nervöst och sjukt roligt samtidigt. Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan och känner mig helt bipolär.

Hur kommer det sig att du gör det här?
– Well, för att jag fick frågan. Och för att jag är väldigt förtjust i formatet som pratshowprogramledarna Annika Lantz, Thomas Nordegren, Karin Magnusson och alla arbetat fram: att ärligt reflektera kring stora och små skeenden i världen i en lättsam form.

Vad kommer att vara annorlunda från Lantz i P1?
– Mina bögiga läspningar och att jag kan snubbla på orden när jag blir engagerad. Och eftersom jag i grund och botten är kulturjournalist kommer mina program gissningsvis kretsa lite mer kring sådana ämnen.

Vilka likheter kommer det vara med hennes show?
– Det direkta tilltalet, tror jag. Vassheten. Och att ingen av oss skulle ta upp ett ämne som vi inte var nyfikna på på allvar.

Vad händer annars i livet?
– Tja, annars sänder jag Kvällspasset i P3 måndag till torsdag mellan 18 och 20 tillsammans med min pojkvän, succébarnet Henrik Torehammar. Och så ligger jag precis i startgroparna till att skriva en ny bok. Och så håller Riksteatern och Regionteater Väst på att utveckla No tears for queers till teaterföreställning. Så jag har häcken full – synd att det låter så illa när man säger så som bög, bara.

I premiärprogrammet kommer redaktörerna för boken Pittstim, Inti Chavez Perez och Zanyar Adami, förbi. Dessutom reder Johan Hilton ut hur man blir en lyckad ersättare, genom att närstudera Donna Reeds tragiska öde. Hon fick nämligen den otacksamma uppgiften att vikariera i rollen som den högt älskade Miss Ellie i tv-serien Dallas.

Hilton i P1 sänds måndagar kl 15.03 i Sveriges Radio P1.
29 september samt 6, 13 och 27 oktober.