– Min dotter kom hem och sa ”mamma vet du varför Selma aldrig blev gift? Det var för hon hade ont i benen och inte kunde dansa”. – Det är vad min dotter lär sig i skolan! Den bilden av Selma visar inte vi, berättar Helena Bergström som till jul gestaltar den nobelprisbelönade författarinnan Selma Lagerlöf i SVT:s storsatsning.

Den här vecka kulminerar firandet av Selma Lagerlöf, den 20 november var det 150 år sedan hon föddes. Selma Lagerlöf var en lysande författare och en tidig feminist och Helena Bergström tvekar inte inför att visa upp hennes kärlek till Sophie Elkan och Valborg Olander.
– Vi visar upp Selmas relationer med kvinnorna och vi räds inte. Det utbrister hon i Aftonbladet.
Den som vill se Helena Bergströms rollgestaltning får vänta till julen, men för Selmafrossa är den här veckan den bästa veckan på året. Seminarier, teater, visningar av kostymerna i tv-serien och filmvisning är några av alla saker som händer under de närmaste dagarna. QX.se har listat en del av arrangemangen.

Tisdagen den 18 november
Ett besök hos Selma Lagerlöf
Plats: Cinemateket, Skanstorget, Göteborg.
Tid: kl 19.00.
Tema: Jon Wengström, Svenska Filminstitutet, visar skatter ur Filmarkivet, som funnits i 75 år. En av filmerna, som är från 1926, visar ett besök hos Selma Lagerlöf på Mårbacka.
Entré: Medlemskap obligatoriskt.
www.sfi.se

Onsdagen den 19 november
Filmvisning – Jerusalem
Plats: Folkets hus, Filipstad.
Tid: kl 19.00.
Program: Visning av stumfilmen Jerusalem.
Entréavgift: 40 kronor

Torsdagen den 20 november
Selma Lagerlöf – och berättelserna flög ut över världen
Plats: Värmlands museum, Karlstad.
Tid: kl 10.00-17.00. Onsdagar öppet till kl 20.00.
Tema: Om Selma Lagerlöf, från hennes första verk till hur hennes författarskap tolkas och används idag. Entréavgift: 40 kronor för vuxna. Fri entré för besökare upp till 20 år.
www.varmlandsmuseum.se

Selma Lagerlöfs väg till debuten
Plats: Stora konferensrummet, Universitetsbiblioteket, Göteborg.
Tid: kl 10.30-11.30
Tema: Lisbeth Stenberg, fil dr i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet, berättar om Selma Lagerlöf uppväxt och okända ungdomsdikter.
Fri entré.
www.ub.gu.se

Selma Lagerlöf 150 år
Plats: Röhsska museet, Vasagatan 39, Göteborg.
Tid: tisdagar kl 12.00-20.00, onsdagar-fredagar kl 12.00-17.00, lördagar-söndagar kl 11.00-17.00 samt måndagar stängt.
Tema: Karin Sundvall, en av landets mest kända kostymdesigners, visar en del av de kläder som sytts upp till Sveriges Televisions dramaproduktion Selma, som ska visas i jul. På utställningen finns också modellskisser och exempel på scenografi. Karin Sundvall kommer också att berätta om historiska kostymfilmer, scenografins betydelse och hur hon arbetar för att återskapa kläder från förra och förrförra seklet.
Entréavgift: Årsbiljett 40 kronor. Fri entré för besökare upp till 25 år.
www.lammgard.se/designmuseum

Selma Lagerlöf och kvinnorörelsen
Plats: Stora hörsalen, Humanisten, Renströmsgatan 6, Göteborgs universitet, Göteborg.
Tid: kl 12-30-13.45 och kl 14.00-15.30.
Tema: Ulla Wikander, professor i ekonomisk historia, Stockholms universitet, beskriver Kvinnorörelsen – en internationell rörelse på framväxt; Anna Nordenstam, fil dr i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet, och Lisbeth Stenberg, fil dr i litteraturvetenskap berättar om Selma Lagerlöfs mentorer inom den svenska kvinnorörelsen – Sophie Adlersparre och Eva Fryxell.
Fri entré.
www.ub.gu.se

Charlotte Löwensköld
Plats: Klarascenen, Stockholms stadsteater, Stockholm.
Tid: kl 19.00.
Tema: Regissören Elisabeth Frick har dramatiserat Selma Lagerlöfs trilogi om släkten Löwensköld. På rollistan finns exempelvis Lena-Pia Berhardsson, Peder Falk, Joakim Gräns, Lars Lind, Gunilla Röör och Sara Sommerfeld.
Entréavgift: 230 kronor för vuxna, 220 kronor för pensionärer och 200 kronor för studerande.
www.stadsteatern.stockholm.se