Priset på en miljon dollar skulle tillfalla den som utfört något exceptionellt inom operakonsten. Plácido Domingo räknas som en av största tenorerna genom tiderna och har sjungit 130 olika roller värden över. Idag är han även en firad dirigent och operachef i Los Angeles och Washington DC. 1959 gjorde han sin operadebut, och 50 år senare står han fortfarande på scen. Han blev känd som en av De Tre Tenorerna under 1980-talet, men till skillnad från Luciano Pavarotti och José Carreras fortsatte han vara lika aktiv på operascenerna.

Domingo föddes i Spanien, men är uppväxt i Mexico där han inledde sin karriär – som baryton. Men när han bytte fack och sjöng som tenor kom också framgångarna. Karriären tog fart när han i början av 1960-talet började sjunga vid de större scenerna i USA, och inom tio år hade den unge tenoren stått även på Europas främsta scener, Statsoperan i Wien, La Scala i Milano och Covent Garden i London. Precis som prisgrundaren så briljerade även pristagaren i den lättare italienska operagengren såväl som i den tyngre tyska. Domingo har sjungit vid fem olika World Cup i fotboll, och fick även äran att sjunga vid avslutningsceremonin av de Olympiska Spelen i Peking 2008. Han håller det inofficiella ”världsrekordet” i ovationer och inropningar – 101 ridåfall och 80 minuters stående ovationer efter en föreställning av Verdis Othello i Wien 1991.

Birgit Nilsson sjöng själv tillsammans med sin förste pristagare flera gånger. Den 15:e februari 1969 möttes de för första gången, som Tosca och CavaradossiMetropolitans scen i New York. Detta klassiska möte mellan två av operahistoriens största finns inspelat, och klassas om en raritet bland Puccini-älskare. Vill man höra dem sjunga tillsammans finns även en tämligen okänd liveinspelning från 1974 av Puccinis opera Turandot.