Det är 1989 och Berlinmuren har rasat. Samtidigt rasar det i ungas inre av mer privata skäl. Filmen skildrar 17-årige Jarle Klepps (Rolf Kristian Larsen) vingliga väg till att förstå sig själv. Vänskapen till musikkompisarna i bandet och den nymornade kärleken till den jämnåriga Katrine (Ida Elise Broch) ställs på ända när Jarle också fullständigt oväntat blir blixtkär i den lite udda nykomlingen och tenniskillen Yngve (Ole Christoffer Ertvaag) som lyssnar på syntpop. Länge är det mest hjärtevärmande, men det håller på att gå riktigt illa när Jarle inte kan jämka ihop sina världar. Sedan vänder historien och slutar hoppfullt. Tore Renberg som skrev boken filmen bygger på rörde för övrigt upp en hel del känslor i norska HBT-kretsar när han underströk att boken inte handlade om (homo)sexuell identitet.
Juryordförande för Svenska kyrkans filmpris vid BUFF var stiftsadjunkt Lena Sjöstrand vid Lunds stift och vi frågade henne om valet av vinnare var svårt.
– BUFF hade nominerat åtta filmer och alla var väldigt starka, så det var inget lätt val.
– Vad var det som fällde avgörandet till förmån för Mannen som elsket Yngve?
– Att den ger mycket möjligheter till samtal. Karaktärerna är så trovärdigt och respektfullt skildrade och det är möjligt att identifiera sig med både Yngve, Katrine och Jarle. Och så är det en fin skildring av vänskap och kärlek.
– Hur gick diskussionen i juryn om filmens homo- eller bitema?
– Vi tyckte att det är en väldigt fin bild av förälskelse. Jarle dras både till Katrine och Yngve. Hans känslor och hans dilemma är fint berättat. Och det finns något allmänmänskligt i skildringen som gör att vi tror man kan känna igen sig oavsett om man är förälskad i en kille eller en tjej. Det kan öppna för ett samtal där detta att bli kär i någon av samma kön ryms.
– Vad har du för personliga tankar om filmen?
– Början var väldigt fin, Jarle vänder sig till oss i publiken. Han söker en mening, och vi blir inbjudna att söka tillsammans med honom. Filmen behandlar stora och allvarliga saker med värme, glädje och humor!

Juryns motivering för valet av Mannen som elsket Yngve:
”Filmen behandlar centrala existentiella frågeställningar angående meningen med livet, identitet och en ung människas väg mot vuxenliv. Vidare håller filmen hög konstnärlig kvalitet med lysande skådespel, trovärdig dialog, sammansatta karaktärer, vackra skildringar av ung kärlek och av vänskapens och musikens magi. Huvudpersonens kamp med sig själv, att bli den han är och inte den han förväntas vara, att konfrontera sin sårbarhet i ett äkta möte med andra människor, hans väg mot försoning med sig själv och med omvärlden gör filmen ytterst lämplig att använda i kyrkligt arbete. Filmen bidrar till ökad förståelse mellan människor och utstrålar en varm Stavangerhumor som smittar av sig.”

Urvalskriteriet för filmer nominerade till Svenska Kyrkans filmpris:
”Filmerna ska ha hög konstnärlig kvalitet och synliggöra existensiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör ungdomar och vuxna. Den vinnande filmen ska kunna användas i kyrkans filmarbete och dess budskap ska kunna tolkas i ljuset av evangeliet.”
Mannen som älskade Yngve i QX Shop
mannensomelsketyngve.no
Norska gaytidningen Blikk om Mannen som elsket Yngve

Mannen som älskade Yngve av Tore Renberg finns som bok på svenska (Norstedts 2004).