Aten 2006, Semi-tippning:

Haha, klart vi gör. Nu har jag varit i Aten och sugit i mig tio ton schlagerluft och det är väl egentligen ingen av de som är här på plats som tror att vår Carola inte ska ta en av de tio finalplatserna som står på spel idag. Men jag återkommer om det…

Här i Aten är det varmt, rörigt och fullt av sura människor. Jag har hittills bara träffat en leende grek och det är kvinnan som steker grillspett och delar ut torra brödbitar i journalisternas mathörna. Men jag har ju bara varit här en dag så det kanske tar sig i gästvänlighet. Ett tag tänkte jag att de kanske ogillade mig eftersom jag var svensk och de fattar ju att vår medelålders schlagerstjärna ska krossa deras medelålders schlagerstjärna…
ESC-arenan ligger en bit utanför stan, och presscenter och övriga lokaler tar dagligen emot hundratals ackrediterade från hela världen. Emellanåt känns det som om journalisterna i presscentret är i minoritet eftersom de flesta som fått en åtråvärd ackreditering är Eurovisionfans med en pocketkamera som journalistiskt attribut. Ni vet. sådana som ber artisterna sjunga gamla schlagerbidrag under presskonferenserna och som roffar åt sig alla gratisskivor innan en annan ens hunnit ur hotellsängen på morgonen. Men det är också dessa fantastiska Eurovisionfans som ger allt runtomkring tävlingen denna höga puls. Det är grymt fascinerande hur mycket krut de lägger på att få bra bilder, autografer och en kram från artister som om en vecka antagligen är tillbaka i snabbköpskassan i hemlandet.
Och det går ju inte att bortse att 95% är bögar. Fast som Andreas Lundstedt sa till mig häromdagen: ”Alla här är bögar men det är ju inte mycket ögongodis….”. Så sant, så sant.

Häromnatten var det festligt värre då den svenska ambassadören med fru bjöd på buffé och gratis bar. Deras privatresidens ligger på en höjd med utsikt över Aten och när Carola och kören stämde upp i akustiska versioner av ”Främling”, ”Fångad av en stormvind” och ”Invincible” kände nog alla närvarande att Sverige har segervittring i år. Efter sången påbörjade Carola ett tacktal till en man som betyder mycket för henne, som gett henne goda råd och som finns där för henne i vått och torrt…. Skojigt nog var denne man varken Herren eller Jesus utan självaste Rickard Engfors! Kan nog tänka mig att den gode Engfors fick ett behagligt lugn i magen efter alla törnar han fått i pressen som Carolas ständige följeslagare sedan schlagercomebacken. Och visst kunde man ana en tår i ögat på Rickard när han tog emot en enorm blomsterkvast av schlagerikonen och den numera nära vännen Carola…


Carola på ambassadmottagning.

Senare på kvällen bjöds det på fest i ett fabriksområde i centrala Aten. Euroclub kallas detta och här har olika länder fester samtidigt som Eurovisionsmusik ekar ur högtalarna på stora dansgolv. I går var musiken sådär och när DJ:n klämmer på ”I morgon är en annan dag” så undrar man lite hur tankegången går bakom skivspelarna…men snart var allt i sin ordning och ”Håll om mig” hördes till alla schlagerbögars glädje. Tänk att folk, (eller ”let me rephrase” that; bögar) från England, Israel, Belgien och Spanien kan sjunga med i vår schlagertvåa! Dagen innan hade förresten både ”Jag ljuger så bra” och ”Temple of love” spelats på dansgolvet.
Någon gång efter midnatt blev det liv i luckan då Anna Vissi som tävlar för Grekland, gjorde entré på scenen och mimade sig igenom ett par grekhits till publikens jubel. Sen ropade hon upp vår egen Carola på scenen, och Maltas Fabrizio Faniello hoppade också upp och kramades innan mimkavalkaden fortsatte.
Alla tävlande är såklart inte ute och rör på sig, men artisterna från Storbritannien, Ryssland, Moldavien, Armenien och Spanien syntes glida runt bland fans och press inpå småtimmarna.


Storbritanniens Daz Sampson har enligt rykten lägrat mer än tusen kvinnor….Vem idioten bredvid är vet vi inte,

Så, till allvaret…
Tjugotre bidrag ska i afton bli tio och som vanligt bjuds det på det mesta i musikväg när Europas länder ska slåss om schlagerkronan. Jag har lyssnat och kollat på alla tjugotre bidrag otaliga gången men minns även mitt första intryck av bidragen. Och det är precis det som måste vägas in, majoriteten av tv-tittarna ser och hör bidragen för första gången och då är det just första intryck som gäller. Jag tycker att det finns 10 finalister i denna skara och dessa är:


Sverige
Carola fullkomligt glänser på scenen och det är ytterst få här nere som inte tror att Sverige kommer vara en av de tio finalisterna när kuverten sprättas i afton. Scennumret är snyggare än någonsin och den blå fladdrande manteln faller av efter första refrängen och ger oss en snyggt guldklädd Carola. Dessutom har dans adderats och flaggviftande minimerats. Fem fantastiska körsångare och en magisk Carola; slå den kombinationen om ni kan! En underbart given finalspelare.


Finland
En israelisk kille bakom mig berättar att han aldrig trodde att Finland skulle vara hans favorit i en ESC-tävling. I år har han finnarna som överlägsen etta och det finns det många som håller med honom om. Grym hårdrock med schlagervänlig refräng och ett fyrverkerispäckat scennummer kommer att ge finnarna en av de bästa placeringarna någonsin. Men framför allt en skön finalplats.


Ukraina
Ett typexempel på vad ett snyggt scennummer kan göra med en tjatigt medioker låt. Supergulliga Tina Karol ger järnet i en hetsigt stötig danspopkaramell och kommer till final med sina ryskinspirerade dansare och charmiga energi.


Ryssland
Snygga Dima har tydligen plockat bort lättklädda internetbilder på sig själv inför kvalandet. Vi är nog många som vill ”googla” efter dom efter att ha sett den här ryska minihunken framföra sin lidelsefulla rocklåt. Med ballerinor och en vit flygel på scenen och dramatiskt utspel är det här en karamell både för ögon och öron. Dima tippas slutsegrare av en schlagersajt, men så bra är den inte. Men seglar vidare gör den.


Slovenien
Dramatisk bögeuro brukar vara ett stående inslag i ESC. Slovenske Anzej tar sina fem dansfjällor raka vägen till final med sin energi och riktigt bra låt. En skönt dansant låt som alla bögar (och flator) kommer att skråla på gayställen i sommar.


Island
Knasiga Silvia är en glammigare Grynet-kopia och gör en kaxigt klatchig Britney-låt med rolig text och ett helt fantastiskt scenframträdande. Det duschas i glitter, byts kläder, poseras och talas i telefon, allt under tre färgglada minuter. Dessutom är Island sist ut och bara det får folk att rösta lite extra eftersom numret fortfarande är färskt i minnet.


Bosnien-Herzegovina
Minns ni ”Lane moje”? Den här vemodiga balkanballaden påminner starkt om tvåan från ESC 2004 och bör likt sin föregångare bli en rätt stor framgång. En kollega till mig gråter när han hör den, och menar att detta är tävlingens bästa. Jag är dock inte lika berörd, men final blir det eftersom det inte finns konkurrens inom denna genre i semifinalen.


Estland
Svenska Sandra Oxenryd trodde jag var given som tävlande till svenska melodifestivalen i år, men äh, det går lika bra med Eurovision. Hon sjunger fantastiskt, ser ut som en stjärna och framträdandet är proffsigt schlagerkitchigt i ABBA-aktig dress. Tyvärr är låten inte mycket att hänga i julgranen, men vad gör det? Tre av fyra kretierier ger såklart en finalplats i min schlagerbok.


Makedonien
Håll i hatten! För här är det dans och energi i 180 knyck. Med en refräng snodd från Ruslana är detta något att räkna med i årets kvaltävling. Tyvärr bjuds det på knasfula kläder för dansare och kör men vad gör det när snygga Elene bländar alla med stjärnglans och kunnigt dansande.


Irland
Åh, vad motvilligt jag skriver eventuell finalplats för smööööörige irlandaren Brian Kennedy. En ballad som tvångsfärgats i ett bad av floskler är vad forna schlagergiganten Irland skickar i år. När sångaren Björn Kjellmanskt slår sig ner på scenen vill jag bara bussa trettio Leprechaun-troll på honom och hans vedervärdiga ballad om att bakom varje tår finns något positivt som väntar. Blä.


Belgien
Hmmm. En av årets favoriter är Kate Ryans snygga Skaraschlager. Men jag kan omöjligt se den som vinnare. För miss Ryan har inte röst så att det räcker, hon är rätt stel på scenen och gör helt enkelt inte låten rättvisa. I händerna på Carola hade detta varit en given segrare men när eurodrottningen Kate Ryan sjunger den blir det bara en trallvänlig axelryckning. Om någon favorit faller i semin så är det Belgien.

Okej…Det var tio finalister. Det betyder att 13 låtar hamnar utanför finalfältet och det finns ett ytterligare ett par länder som kan göra anspråk på dessa tio finalplatser…:

Armenien
Någon har kollat på ”Lev livet”-numret från Melodifestivalen 2006 och gjort det tio snäpp bättre(!) Supersnyggt nummer med insnörda tjejdansare och en hyfsad sångare. Men låten håller inte riktigt finalklass och går den vidare är det tack vare numret.


Turkiet
Cool sångerska i ett snyggt disconummer som saknar en bra refräng. Coola Sibel har chans på finalplats men bara om hon går genom rutan och folk nappar på hennes halvtrista segdisco.

Nederländerna
Tre trummande hippiechicks som ”nananananar” sig igenom ett treminutersnummer på låtsasspråk. Charmigt tjatig låt som kan glida in bland de tio.


Polen
Helt okej låt i knasig blandning av rap, musikal och suggestiv pop. Men det är också låtens svaghet…man fattar inte vad dom vill framföra egentligen och sångargänget ser ut som om de gått loss på Operans kostymutförsäljning och därefter hottat upp allt ytterligare. Knasigt, men om det är någon av dessa fyra som tar en finalplats är det Polen.

Sen… finns det ett gäng låtar och artister som är helt chanslösa. Och om dessa dyker upp i finalen på bekostnad av någon av semins bättre låtar är det dags att överge Eurovision och starta en nordisk meloditävling:

Bulgarien
Intetsägande ballad som innebär kaffepaus redan under tävlingens andra låt. Ut direkt.

Andorra
Bordellchock! Fyllig sångerska med fyra underklädesmodeller gör en halvbra låt, men i detta utförandet blir det mer avtändande än äckelkombon loafers och tubsockor.

Vitryssland
Snyggt dansnummer med bra sångerska, men skrikigt fjantlåt i rockkostym. Inte i närheten av final.


Albanien
Söt kille som ackompanjeras av två albanska original och en gapig kör. Säckpipesolot är härligt…charmigt, men låten är vrålanonym och du glömmer den tre sekunder innan den ens är slut.

Cypern
Om jag fick skulle den här typen av musik förbjudas. Mariah Carey-ballad som är så bajsnödigt dramatisk att hälften vore nog. Gapigt kämpig.

Monaco
Jag tyckte att att den här låten hade vissa kvaliteter. Det var innan jag sett lilla lolitan Severine på scenen. Hon kan inte sjunga och det hawaiianska temat på scenen blir bara clowningt när hon ska porra loss med barbröstade dansare till syntkomp.

Portugal
Fyra brudar som varken kan sjunga, dansa och inte besitter charm. Deras löjliga försök till Motownhit/Skaraschlager är dessutom en blek historia som antagligen kommer sist av alla årets bidrag.

Litauen
När sex litauer får en biljett till ESC-tävlingen med denna låt undrar man om man inte borde tvångsomhänderta den ansvarige. Schlagerfansen i arenan lägger demonstrativt armarna i kors när dessa kostymklädda pajasar intar scenen med sin låt om att dom ska vinna Eurovision. Förlåt, men sådant här är verkligen inte okej i något sammanhang och Litauen borde stå över ESC tre år för denna förolämpning mot allt som har med musik att göra.

Så. Håll tummarna för Sverige och Carola. Vi måste gå vidare!


Öppningsnumret av ESC 2006 är underbart läckert med grekiska gudar som framför Eurovisionhits.


Fabrizio Faniello på fest i natt


Anna Vissi, Fabrizio och Carola mottog ovationer.


De engelska flickorna som körar bakom Daz Sampson.


Det blev hysteri när fjolårsvinnaren Helena Paparizou dök upp på den grekiska festen. På tre sekunder var hela dansgolvet på henne.


Vitrysslands Polina gick från festen 01.32. Det var då vi tog den här bilden.

Publicerad: 2006-05-17 21:47:41