Esc 2006 Aten

Ojojoj, vilken dramatik! Men nu är vi i alla fall vidare och vi kan pusta ut i två dagar innan lördagens final. Carola gjorde ett strålande framträdande och folk i arenan jublade både innan och efter svenskans sköna treminutersshow (fan vad jag älskar det nya lite dansigare numret. Och körtjejerna Dea och Caroline är så snygga att man vill lägga prefixet homo på hyllan.). Ni ska veta att vår schlagerdrottning verkligen är poppis härnere och det jublades på presskonferensen när Carola gjorde entré tätt följd av en strålande glad Christer Björkman.
Men vårt nervpirr var inte för intet. Vi fick ju en riktig kalasplacering, bakom den Irländska balladen och innan rätt bleka Turkiet…Kalas!
Grannarna Finland tog sig också vidare med sina monsterutstyrslar och fyrverkerier. Det är jag glad för och finnarna förtjänar verkligen ett framgångsrikt schlagerår nu efter så många års bottenplaceringar. Lordis vassa metalschlager ”Hardrock Halleluja” rev ner mest applåder i arenan ikväll och kommer att bli farlig på lördag. Finland har faktiskt häng på pallplats i år och jag hoppas att vi svenskar äntligen får ge Finland mer än de entaliga stödpoäng vi brukar ge våra grannar i öst.

Jag lyckades faktiskt pricka in sju av finalisterna och ytterligare två finalister hade jag som ”wildcards”, så jag är rätt nöjd. Och precis som jag befarade så föll Kate Ryan ur tävlingen pga sin svaga röst, och brist på energi. Jag tycker att ”J´ete dor” är en hyfsad liten schlagerkaramell, men framträdandet var för blekt och låten blir bara ett jaha i Kates tafatta händer. Det tyckte Europa också och gav den fingret och utvisning redan i halvlek. Men den kommer att fortsätta att köras på gaydiscon hela sommaren, var så säkra…

En annan stor publikfavorit i arenan var Bosnien-Hercegovina som det applåderades till både innan, under och efter låten. Om det finns någon låt som jag är säker hamnar högt på lördag så är det denna vemodiga balkanballad. Det finns inget liknande i startfältet och den kommer definitivt att tilltala en bred publik som är trötta på glammig schlager, finska rockmonster och svenska ex-vinnare.


Bosnien-Hercegovinas ”Lejla” blir farlig på lördag.

Ryssland gick också säkert vidare och jag kan tänka mig att snygga Dima fick er att lyfta luren både en och två gånger. Givetvis enbart för att rösta på hans snyggt dramatiska rock i midtempo… Jag gillar låten mer och mer och han förtjänade verkligen att traska vidare.

Ukrainas energiska framträdande skrek finalist och det gjorde även den glammigare Ruslana-kopian från Makedonien, inget att säga om deras avancemang. De kommer att placera sig hyfsat på lördag, med Ukraina som den högst placerade.
Turkiska blandningen av Vendela Kirsebom och Gwen Stefani högg även hon en finalplats till min bänkgrannes glädje. En halvkul discoboll som inte alls kommer ligga i toppstriden på lördag, men ändå förtjänar att vara med i final.

Men. Vad fan tänker folk som röstar pajasarna i Litauen vidare? Folk här buade när de uppträdde och buade än mer när de ropats ut som finalister. HELT obegripligt att bra låtar som Estlands och Belgiens får stå tillbaka för sådan skit. Det finns inte ett enda gott ord att säga om dessa fjantar och om dom inte kommer sist på lördag så vet jag inte vad jag gör. Om folk hatar Eurovision så trodde inte jag att dom tittade, men det gör dom tydligen och det är dessa bittra människor som röstar på sådant här. Fy F-n!

Att Irland skulle gå vidare fruktade jag och fick tyvärr rätt. Brian Kennedys sliskiga ballad är rätt outhärdlig vid eftertanke och jag kan aldrig tänka mig att den klarar sig bra på lördag. Irland har väl haft sin storhetstid i ESC-sammanhang?
Sista finalisten Armenien är jag heller inte så imponerad av. Hur kunde den halvtaffliga låten ta sig vidare? Men som jag skrev igår, numret är snyggt och tjejdansarna i rep var vassast av alla bifigurer på scen i afton.

Förlorarna då? Estland borde i ärlighetens namn fått en finalplats. Sandra Oxenryd strålade på scenen och förtjänade verkligen ett bättre öde. Men hon har visat upp att hon är en blivande schlagerstjärna och får förhoppningsvis chansen i nästa års svenska schlager. Med en BRA låt.

I övrigt var det en ganska proffsig föreställning som lovar gott inför lördagens final där vi även kommer att få möta fjolårsvinnaren Helena Paparizou. Men. Om någon någonsin fått ett jobb genom sitt utseende så är det ”prettyboy” Sakis Rouvas. alltså, hur dålig var han inte? Proffsiga Maria Menous blev avbryten gång på gång av Sakis tramserier på usel engelska och så fort han öppnade mun blev det ohörbart (tyvärr då ofta ackompanjerat av hennes lite otäcka hästskratt…).
Sakis må vara snygg, en habil sångare och ha Greklands största snase, men någon programledare är han inte. Han kvalar lätt in i Vendela Kirsebom-facket i schlagersammanhang.

Så. Nu håller vi tummar och tår för vår svenska schlagerdrottning Carola och hoppas att hennes ”Invincible” åtminstone räddar oss från kval. Men vi har givetvis siktet på en femte seger och ett ESC i Sverige 2007.
Nu blir det efterfest här i Aten och om det händer nåt där så lovar jag att det finns med på QX.se imorgon.

Publicerad: 2006-05-19 00:45:26