Esc 2005 Aten: Finaltippning

Okej. Jag börjar med vad jag glömde sist. Isländska Silvia Night buades ut fullständigt under semifinalen av den grekiska publiken (som man kanske hörde i tv). Bakgrunden till detta är att Silvia kastat skällsord efter en av medarbetarna här på scenen för att vissa saker inte fungerade i hennes nummer under en repetition. Detta filmades av grekisk tv och klippet hade under semifinaldagen vevats omåomåomigen i flera tv-kanaler. Så, Silvia Night är inte poppis i Grekland just nu. Men om det var detta som fick henne att falla ur i semifinalen är tveksamt, Europa är ju lite större än Grekland även om vissa greker härnere har svårt att fatta det…


Det har i alla fall börjat koka ordentligt här nere och folk siar hejvilt inför finalen på lördag. Jag tror att jag hört de flesta länder tippas som vinnare nu, och visst, Sverige förekommer flitigt i diskussionerna. MEN, många tycker att Carola saknar det där lilla extra som ska ge oss segern och flera jag pratat med tror att det blir topp tio men inte pallplats. Jag hoppas dom har fel, för om ni såg hennes semishow så vet ni hur vass La Häggkvist är när det gäller. Carola höll igen ordentligt på dagsrepet idag eftersom ”Invincible” enligt dom som har koll, är otroligt ansträngande för rösten oavsett hur god sångerska man är….

Hursomhelst, jag har ju såklart lika svårt som alla andra att tippa vinnare. Men jag har fem kandidater som gjort fantastiskt bra ifrån sig härnere på repetitionerna och som har det där lilla extra som kan ge en Eurovisionvictoria. Och dessa är (utan inbördes rang):

1. Ukraina”Show me your love”
Energiska Tina Karol gör en otroligt medryckande poplåt i snabbtakt. Ett framträdande komplett med kosackdansare, hopprep, snygga kläder och ett svinsnyggt avbrott i slutet av låten, gör detta till en livsfarlig utmanare på lördag.


2. Bosnien-Hercegovina ”Lejla”
Hari Mata Hari låter till namnet som en ungersk magdanserska, men är en stillsam kille från forna Jugoslavien. Han bjuder på tävlingens stora allvarsamma ballad och den älskas av publiken härnere. Jag är övertygad om att det blir topp fem och det är faktiskt inte omöjligt att de tar sin första seger i år om det är etnoballader Europa vill ha. Sarajevo 2006?


3. Tyskland ”No no never”
Min stora favorit och en riktig ”dark horse” i tävlingen. Germanernas medryckande countrytrall fick genrepspubliken att klappa i takt och jag är absolut inte ensam om att älska den. Europerna älskar lättnynnade melodier och detta är årets mest medryckande bidrag i ett snyggt förpackat lagom kitchigt lättwesternnummer.


4.Grekland ”Everything I am”
Anna Vissi är såklart storfavorit härnere och hennes maffigt pampiga ballad kommer att placera sig högt. Om det blir vinst blir den rättvis och välförtjänt. För låten är outstanding i balladklassen och sjunger bara Vissi så bra hon gör på skiva så är det inte omöjligt att vi återvänder till olivoljans hemvist nästa år. Men sminket? Ser hon inte livsfarlig ut?


5. Sverige ”Invincible”
Jag kan ju inte blunda för att hon är storfavorit. Enligt odds, enligt fans och enligt press. Och med tanke på hur snygg ”Invincible” idag är och hur hon blixtrar när det verkligen gäller så är det inte omöjligt att hon charmar skjortan av Europa. Om ni hör mormor slå på telefontrumman ikväll nere i Rumänien så kan det faktiskt vara för Carola.

Men visst, min toppfemma är långt ifrån säker. För strax bakom strecket finns hela fem farliga utmanare: Irlands smörballad och Rysslands pojkrock som kan göra en Marie N och oväntat vinna hela rasket. Finlands rockmonster kan likväl få landets bästa placering någonsin med sköna ”Hard rock Halleluja”.
Och trots att den redan verkar vara en hit och att den fick igång publiken på genrepet, så är Rumäniens charterdisco ”Tornero” lite för blek i verserna. Sångaren Mihai är ingen superstar på scenen trots pojkaktig charm och bra röst. Och till sist Kroatien, som bara är så knasig, underbar och full av liv att man kapitulerar. Vad sjunger hon egentligen och hur ser hon ut egentligen? Dessa är alltså mina utropstecken i afton (jaja, jag vet att jag snart har garderat hela startfältet…)

Men. Helt chanslösa är däremot länder som Israel, Moldavien, Lettland, Spanien, Litauen, Frankrike, Turkiet, Storbritannien(tyvärr, för jag ääälskar flickkören, rapen och refrängen) och Litauen. Och nu har jag fått mejl från en person som röstade på dessa kostymklädda gaphalsar. Vad säger ni? Ska vi rulla honom i tjära och fjädrar tillsammans? Och jobbigt nog sitter en tjock och besserwisseraktig brittiska just nu bredvid mig i presssscentret och skryter om att hon tippat alla vinnare rätt de senaste åren, och nu tror hon att Litauen ska vinna.
Ja, jag har redan rullat henne i tjära och fjädrar när ni läser detta.

Och Andreas Lundstedts Schweizerbidrag ”If we all give a little”…måste vi ju nämna. Den öppnar hela tävlingen och är en maffig Ralph Siegel-historia, men jag kan omöjligt se den som vinnare. Den storslagna balladen om att hjälpa varandra för en bättre värld är en helt okej och en nynnvänlig historia, men det kan väl inte bli mer än en plats i de nedre regionerna för denna otidsenliga trall? Men, oavsett, Andreas skiner som en sol mitt i sextetten trots risiga segerchanser…

Ikväll kan Las Ketchup bli flatfavoriter då de har två rakade unisexdansare på scenen. En tjej och en kille, och båda blir lika närgångna med sångerskorna i den spanska gruppen. Kolla in deras läckra dans. Snyggt på scen men såsig låt…

Jag vill uppmärksamma er på finalens otroligt snygga öppning. Har vi någonsin sett nåt liknande? OS-invigningar och andra galor kan slänga sig i väggen efter det här maffiga spektaktet med en luftburen sol med levande manskroppar, folk i delfindräkt, gudomliga sångerskor och avslutningsvis en helt strålande Helena Papariazou som framför sin segerlåt från förra året. Helena återkommer dessutom senare i showen och får plugga sin singel ”Mambo” inför en miljard tittare. Blir det ett världsgenombrott nu då för fantastiska Helena? (Och ja, läpparna har krympt sedan Globen-finalen och hon är såå snygg och glimrande ikväll).

Och om ni undrar, Sakis Rouvas är precis lika kass som under semifinalen och babblar helt oförståeligt både på engelska och innantill-läst franska. Och det verkar nu ha smittat av sig på Maria Menuos som kom av sig gång på gång under publikrep nummer ett. Kanske blir det tungt för henne att hålla reda både på sig själv och herr Rouvas?


Är ni Eurovisionfans så får ni sluta läsa nu. Jag var nämligen på ett av Atens mest pouläraste gaydiscon och det var en helt underbar kväll. Kan ni tänka er tvåhundra bögar och en och annan flata stå och sjunga ”Everything I am” så högt man bara kan med full inlevelse? Det kunde inte jag heller, men nu har jag sett det. Helt otroligt. Var helt övertygad om att det var vinnarsången vi sjöng och är det en ballad som någonsin ska vinna ESC så är det Anna Vissis vackra minidrama på tre minuter.
Och under vår kväll på gayklubben ”Sodade ” spelades ”Las Vegas”, ”Fångad av en stormvind”, ”Not a sinner nor a saint”, ”Alcastar” och ”Invincible”. De flesta eurobögar sjöng med. Grymt.

Det är klent med hett skvaller härnere. Efter semifinalen åkte de flesta tävlande till privata fester och slickade sår/firade. På officiella Euroclub syntes bara deltagarna från Monaco, Portugal, Litauen och Vitryssland. Inga jättespännande artister direkt. Delar av den utslagna belgiska delegationen var ute sent och festade. De svenska körtjejerna letade taxi runt femtiden på en av Atens partygator. Och stackars Kate Ryan sägs enligt rykten vara helt förstörd över finalmissen. Helt förståeligt.

Så här tycker jag i alla fall betygsmässigt:

QX QX QX QX QX
Sverige
En klassisk schlager som blivit svinsnygg på scenen och ser ut som en riktig vinnare.
Tyskland
Fantastiskt skön countrylåt med skön sångerska och några kompande cowboys som visar att Tyskland fortfarande är en stor schlagernation.
Grekland
Världens bästa eurovisionballad som sjungs med sådan inlevelse att ALLT stannar upp i tre minuter. Grekerna har rätt, Anna Vissi är drottningen på scen.

QX QX QX QX
Storbritannien
Coola killen Daz Sampson och fem skolflickor som gör en trallvänlig blandning av ”The Wall”och ”See U when U get there”. Oemotståndligt medryckande.
Ukraina
Drivig poplåt med sprudlande cheerleader från öst. Given på dansgolven i sommar och kul infall på scenen.
Kroatien
Tre minuters glädje, humor och underhållning. Severina sjunger om höga klackar, salami och sex i sin helt underbara ”Moja stikla”. Om ni ska rösta ex-jugoslaviskt, skippa balladtunga Bosnien och hedra knasiga Kroatien.
Finland
Ska det vara hårdrock i schlager-EM ska den låta så här. Älskar när finnarna drarigång sin sköna låt (som om ni lyssnar noga besitter en saftig schlagerrefräng).

QX QX QX
Turkiet
Blonda amazonen Sibel sjunger coolt en småkaxig disco där det där falsetttjutet efter Superstar blir enerverande oemotståndligt efter ett tag. Bonus: hunkdansarna
Moldavien
Superlöjlig låt med jag-vill-bli-känd-blonderad-moldavska och hennes småslirige killkompis. Men jag tycker att den är charmigt effektiv och studsig…
Bosnien-Hercegovina
Vackert och vemodigt och publikfavorit. Men för mig griper den inte riktigt tag på samma sätt som föregångaren ”Lane Moje”. Men i topp gör den.
Danmark
Skön twist med fem tjejer och en breakdansare. Oemotståndligt söt och säker fyrtiotalistfavorit.
Ryssland
Unge Dima har röst, looks och en låt. Antar att tidningen Okej redan ligger i för att få intervju med den unge flickfavoriten som lätt hamnar topp tio med sin sköna poprock.
Makedonien
Shakira+Ruslana=Elena Riesteska. Bra östschlager med rumpskak och tuffa beats.
Rumänien
Charterdisco från Mamias solkust som saknar bra vers men har en Ceausescu-refräng. Det vill säga den trycker ner allt i omgivningen när den sätter igång.

QX QX
Schweiz
Smörigt värre med Andreas Lundstedt och hans multikultivänner. Men det funkar och jag tycker att deras tyska schlager växer för varje lyssning.
Spanien
Ketchup-flickorna har en långtifrån nynnvänlig melodi och detta är inget man minns. Men det är skön bakgrundsmusik för en fredagsöl på jobbet.
Malta
Den borde vara så bra och så favorit, men Fabrizios popschlager i discotakt griper aldrig tag och känns mer hafsverk än poplåt. Tyvärr för charmige Fabbe.
Norge
Fjordballad med etnoinslag som är riktig vacker men den är lite väl sval för att ens bli ihågkommen minuten efter den slutat. Förresten, är hon inte grymt lik Lisa Miskovsky?
Frankrike
Fin låt med behaglig sångerska utan vinstchans. Kort och gott.

QX
Armenien
Trist och tjatig pop från östblocket som vinner på en glimrande scenshow men brister i allt annat.
Irland
Klysch-SM när Irland tar in sin ballad. Precis som alltid och därför lite farlig.

Ingen QX
Litauen
Fruktansvärt clownnummer med sex skrikande litauer i kostym som helt oförtjänt fick biljett till finalen. Hata.
Lettland
Acapella. En robot på scen. Sex nördar. Enough said. Baltstaterna borde slås ihop och skicka Estlands bidrag varje år. För hur kan Estlands två grannländers musiksmak skilja sig så från sin betydligt bättre granne.
Israel
Mitt nya hatobjekt nu när Cypern är ute ur leken. Så menlös och så okomihågbar den är, denna israelska soul. Vad har hänt med schlagerbjässen Israel?

Och heja Carola!

Publicerad: 2006-05-19 22:56:24