ESC 2006 Aten

När alla länder avgett sina röster stod det klart att Finland vunnit årets ESC-tävling, och det ganska överlägset. Med hela 292 poäng kammade de hem vinsten efter år nere i bottenträsket av poängtabellen. Finland drog snabbt iväg poängmässigt och därför blev röstningen en rätt trist historia. Vad som föregående år har varit en rafflande kamp mellan tre-fyra länder blev i år en one-man-show med monsterrockarna i täten från start. Sverige och Carola var som bäst tvåa och vi hängde stadigt med i poängkampen även om vi var långt ifrån schlagerkronan.

Våra grannländer hade i år svårt att välja mellan Sverige och Finland och finnarna gick ständigt segrande ur striden om tolvpoängarna.
Jag lyfter såklart på hatten för Finland och höjde ju ett varnande finger för att monsterrockarna kunde knipa segern. Jag trodde dock inte att det skulle bli en så här övertygande seger. Men som sagt, klart vi är glada för finnarna som aldrig någonsin vunnit Eurovision tidigare. De förtjände en vinst med sin sköna hårdrockslåt och för att dom fört in en ny genre i ESC-sammanhang på riktigt.
Lyssna på refrängen och hör vilken brottarrefräng den har (men är vi ändå inte lite lack för att de bara gav oss en sjua?…). Dessutom kan jag berätta att skötsamhet inte alltid lönar sig. Finnarna var nämligen ute och slarvade på officiella festplatsen Euroclub igår, och vissa i delegationen var rätt på lyran…. De var utan masker såklart och det fick Aftonbladet(som utlyst en belöning för en bild på Lordi utan masker) att få fnatt och knäppa smygbilder och ringa många nattliga samtal till Sverige….
Jag kan också berätta att Lordigrabbarna kom VÄLDIGT bra överens med Hollands trummande flickor….

Vad kan man annars säga om resultatet i övrigt? Ryske Dima hamnade välförtjänt tvåa och trea blev Bosnien-Hercegovinas vackra ballad. Sist blev stackars Maltas Fabrizio Faniello. Hans ”I do” blev oförtjänt jumbo när 39 länder lagt sina röster. Noterbart är också att segertippade grekiskan Anna Vissi bara blev nia med sin ”Everything” och att en annan favorit Tyskland, hamnade först på femtonde plats.
Och ”The big four”, Frankrike(22), Storbritannien (19), Tyskland(15) och Spanien(21) gjorde lika dåliga resultat som de gjort de senaste åren…

Mest jubel i under framträdandet i arenan fick Grekland, Finland, Sverige, Rumänien och Bosnien-Hercegovina. Det var oehört bra drag i OAKA-hallen under lördagskvällen och det enda bidrag som inte alls föll besökarna i smaken var Litauen. Ni hörde väl buropen? Däremot hade landet inga problem med teleröstarna eftersom de skojfriska männen i kostym hamnade på en sjundeplats.

Och vi slipper ju kvala nästa år tack vare Carolas femteplats (och vi var faktiskt bara två ynka poäng bakom Rumänien…)
Carola var efter tävlingen nöjd med sin femteplats men verkade märkbart krasslig i halsen. Kören stämde upp i en acapella-version av ”Invincible” men sångerskan nynnade bara med i delar av låten.

Andreas Lundstedts Schweiz hamnade på en 17:e-plats med sin grupp Six4One. Den svenske sångaren visste efter tävlingen inte var hans land tillslut placerat sig och var inte störd över att inte ha befunnit sig i toppstriden. Och att hans grupp inte klarade av att ta Schweiz till direktkvalificering nästa år var inget han tänkte på. Han berättade också att det var lite trist att Finland vann eftersom den sticker ut så mycket och inte sätter melodin i fokus:
– Man ska göra något oväntat för att vinna tydligen så nästa år klär jag av mig naken, skrattade han.

Sverige och Carola fick dessutom ett pris som den bästa artisten i ESC 2006. Finland fick pressens pris och kompositörspriset fick Bosnien-Hercegovina.

Topp tio:
1. Finland 292p
2. Ryssland 248p
3. Bosnien-Hercegovina 217p
4. Rumänien 172p
5. Sverige 170p
6. Litauen
7. Ukraina
8. Armenien
9. Grekland
10. Irland
11. Turkiet
12. Makedonien
13. Kroatien
14. Norge
15. Tyskland
16. Lettland
17. Schweiz
18. Danmark
19. Storbritannien
20. Moldavien
21. Spanien
22. Frankrike
23. Israel
24. Malta

Publicerad: 2006-05-21 01:20:31