Ett cocktailparty som närmast blivit en tradition hölls, för tredje gången, under tisdagskvällen i arrangemang av USAs ambassad i Stockholm.
Som ett uttryck för landets engagemang i hbtq-frågor och samarbete genom US Aid med bland annat RFSL kring ledarskapsutbildning av hbtq-aktivister världen över, bjuds aktivister engagerade i Pride-festivalen och andra delar av HBTQ-samhället in av ambassaden.
I två år har evenemanget genomförts i Vice ambassadören, Robert Gilchrists, residens. Gilchrist är en pionjär inom den amerikanska statsförvaltningens arbete i hbtq-frågor och har som öppet homosexuella varit tydligt engagerad även under sin tid i Sverige.
I år var det den nytillträdde ambassadören Azita Rajis som stod värd för ett tjusigt party i hennes residens med utsikt över Djurgårdsbrunnsviken. Ett stort antal aktivister var med när Robert Gilchrist presenterade Azita Rajis som en i hbtq-frågor djupt engagerad ambassadör och person.

– Jag är ärad att vara värd för detta tack till volontärerna som givit så mycket till den här rörelsen, säger ambassadören till QX. Det är viktigt att vi visar delaktighet med Sverige kring dessa värderingar och vi gör mycket arbete tillsammans med Sverige, inkluderat HBTQ-rättigheter.
Azita Rajis berättar att, förutom att ambassaden pryds i regnbågens färger, kommer de även i år gå med i Prideparaden den 30 juli
– Berätta om ditt engagemang för just hbtq-rättigheter.
– Jag är intresserad av att promota våra amerikanska värderingar kring jämställdhet, inkludering och social rättvisa, där hbtq-rättigheter är en del. Jag är stolt över att vara i Sverige som är ett land som uppskattar dessa värderingar.
– Hur grundade är dessa värderingar i USA och i statsledningen, med tanke på vad som kan hända denna höst
– Det är en mycket bra fråga. Jag menar att vi är djupt grundade i dessa. USA grundades på en idé kring jämställdhet, inkludering, rättsstaten och demokratin. En idé som inte baserades på blod, arv eller pengar, utan formades av människor som kom från alla världens hörn. De har nu utökats till att omfatta hbtq-rättigheter. Det är på grund av att dessa idéer som vi har blomstrat under flera hundra år. Och just nu när dessa värderingar ifrågasätts, som jag tror du anspelar på, så är det ännu viktigare att vi står fast vid dem. De är själva grunden till allt det vi gör gemensamt för att öka vårt välstånd och vår säkerhet tillsammans med våra vänner. Så jag menar att vi är mycket väl grundade i dessa värderingar.
– Och detta händer över hela världen just nu, en konflikt kring värderingar.
– När människor blir rädda kan de komma att reagera med rädsla, men vi skall vara försiktiga med att bygga politik baserad på rädsla. Vi skall bygga politik som grundas i förnuft och som är väl grundade i våra värderingar.

Vid bjudningen fick volontärerna drinkar i regnbågens alla färger och, såklart, hamburgare! Och medan Melania Trump på Republikanernas konvent tjuvade citat av Michelle Obama så valde såväl ambassadören, vice ambassadören som Stockholm Prides ordförande Christian Valtersson att istället helt öppet citera Barack Obama och hans ställningstagande om att hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter.
Förhoppningsvis kommer denna imponerande tradition att hylla Prides volontärer bli möjlig att genomföra även nästa år.