Stacy, du är i Stockholm för att invigningstala i Pride Park, hur känns det?
– Det känns fantastiskt, det är en ära att få komma hit och att få möjlighet att åka runt i världen och prata om Stonewall50 och träffa alla människor och se den aktivism som oförtröttligt pågår runt om i världen. En kamp som behövs.
Tycker du att det känns som vi går bakåt istället för framåt vad gäller våra rättigheter?
– När man har fått igenom många lagar och lyckats förbättra situationen för hbtq-personer så kommer ofta ett bakslag som följd och just nu är världen en tuff plats där ledare vinner val på populism. Jag har samma känsla som många andra att vi tar två steg tillbaka och ett stag fram. I USA ökar till exempel hatbrotten, inte bara mot hbtq-personer utan mot alla som på något sticker ut eller är annorlunda. Därför är vår kamp viktigare än nånsin.
Har du varit i Sverige förut?
– Nej, det här är första gången, jag kom hit i måndags men har redan sett vilken fantastisk stad det här är. Och efter Stockholm åker jag vidare till Amsterdam Pride.
Du är en av ägarna till Stonewall Inn i New York, hur länge har du varit det och hur kom det sig?
– Jag blev delägare 2006 när Stonewall Inn tvingades stänga av olika anledningar. Jag blev tillfrågad av killarna Tony DeCicco, Kurt Kelly och Bill Morgan om jag ville vara en del av Stonwwall och jag sa ja. Baren renoverades och vi öppnade i mars 2007. Sedan dess har vi haft öppet. Varje dag, året om. Vi har alla hand om olika delar av verksamheten.
Men du kommer troligtvis inte hitta Stacy bakom baren om du besöker Stonewall Inn, ”jag vet knappt vad en drink kostar”. Hennes uppgift är att hålla i barens profil samt i välgörenhetsorganisationen The Stonewall Inn Gives Back Initiative, en organisation som jobbar med stöd och assistans till platser i USA där jämlikheten inte har kommit lika långt.


Stonewall Inn är en ikonisk bar, det var här upproren skedde för 50 år sedan, det var här hela Priderörelsen startade, något som firats hela året. Det började med att Madonna uppträdde och höll ett tal från barens scen på nyårsafton, men även Taylor Swift besökte Stonewall i våras och nu i somras var det World Pride i New York och firandet av Stonewall50. Stacy var självklart med vid alla dessa tillfällen.
– Det har varit fantastiskt, säger hon. Jag satt i publiken när både Madonna och Taylor Swift var här och efteråt pratade jag med Taylor som var oerhört trevlig och som ville engagera sig i hbtq-rättigheter. Och World Pride, vad kan jag säga, wow! Jag jobbade hela tiden, men visst hann jag njuta av kaoset. Det var packat här från morgon till kväll.

QX var på plats under World Pride och såg hur en strid ström av människor plåtades utanför baren och att kön in till baren sträckte sig flera kvarter bort.

Du var själv inte med under upproren, men du känner de som var det?
– Jag var själv inte ens född då (skrattar), men jag känner många av dem som var med dessa nätter. Och ibland kan man tro att det här var ett blodigt och våldsamt upplopp, det var det inte. Folk var arga visst, men ingen dog, ingen blev ordentligt skadad, det sjöngs, det manifesterades, men det var ändå schyst. Precis som vårt community är. När vi båkar så bråkar vi snyggt. Och jag måste tillägga att under hela World Pride och under firandet av Stonewall50 då miljoner människor trängdes utanför baren så inträffade inte ett enda slagsmål, inte ett enda bråk. Det säger en del om vårt fantastiska community.

Kommer baren att överleva eller är det tufft att få det att gå ihop?
– Det är tufft, absolut. Hyran i New York är hög. Så har du vägarna förbi New York, kom och hälsa på, köp en öl, eller en tröja. Det är viktigt. Och det är väl värt ett besök. Stonewall är en viktig del av vår historia.

Stacy Lentz inviger Pride Park och Stockholm Pride under onsdagskvällen på stora scenen tillsammans med QX förlagschef Jon Voss.