Då var han igång igen. Under en presskonferens på tisdagen höll Donald Trump ett långt hyllande tal om amerikanska forskare och deras fantastiska framsteg i arbetet kring att ta fram ett vaccin mot COVID-19. Samtidigt passade han på att i förbifarten släppa en nyhet, som hade varit fantastisk om den var sann, att de dessutom har kommit på ett vaccin mot AIDS.

Så här lät det:
– Jag har nära kontakt med dessa fantastiska forskare och läkare. Jag har stor respekt för deras kunnighet och de har kommit på saker. De har hittat många botemedel och behandlingar genom åren. De är de…bästa, smartaste, mest briljanta, någonsin. Och de har kommit på ett AIDS-vaccin.

Han fortsatte:
– Som ni vet, flera olika komponenter och företag är inblandade…men behandlingen för AIDS…AIDS var en dödsdom, och nu lever folk med hjälp av ett piller. Det är fantastiskt.

Donald Trump sprider såklart än en gång osanningar. Som ni förstår verkar han syfta på de antivirala mediciner som håller viruset tillbaka i personer som är hivpositiva. Och PrEP, som kan tas för att reducera risken hos en hivnegativ person att smittas om de exponeras för viruset.
Men det finns alltså inget vaccin mot en hivinfektion. Än.

Fake news, som en viss person skulle skrika om det gällde saker som inte kom från hans egen lilla mun.