Det var förra lördagen som landet antog en ny lag som kriminaliserar homosexualitet. Till en början var det tänkt att hbtqi+personer skulle dömas till döden – något som senare ändrades efter motstånd från USA och EU. Nu står det klart att fängelsestraffet för den som “främjar” homosexualitet och prostitution är minst sju år upp till femton år.

Vi pratar med Trifa Shakely, jurymedlem i Prisma litteraturpris och även i Raoul Wallenbergpriset, om beslutet. Hon kommer från irakiska Kurdistan och är utbildad jurist och socionom.

Vad innebär den nya lagen för hbtqi+personer i Irak och irakiska Kurdistan?
– Lagen har diskuterats ett tag nu. Och diskussionerna i Irak och Kurdistan har varit allt annat än värdiga och respektfulla. Nu när lagen så kraftigt kriminaliserar homosexualitet, kommer våldet och hoten om våld att ske ännu öppnare. Våldet har fått legitimitet, säger Trifa och fortsätter:
– Den våldsamma innebörden går även hand i hand med det ökade dödliga våldet mot kvinnor och hbtqi+personer i regionen. Gällande irakiska Kurdistan har det, trots många fall av våld och mord på kvinnor, homosexuella män och transkvinnor, varit aningen mindre dåligt att leva i.

Trifa berättar att alla allierade, kvinnoorganisationer och kvinnojourer som tidigare kunde bistå hbtqi+personer trygga rum nu kommer att kriminaliseras.
– Queeraktivisternas liv och verksamhet kommer att kantas av våld och begränsningar.

Hur kände du när du fick höra nyheten?
– Jag känner en oerhörd besvikelse, sorg och ilska över den nya lagen att jag knappt kan svara på dina frågor med önskad närvaro. Särskilt när det gäller det kurdiska självstyret, som ändå har gett sken av att sträva efter demokrati och mänskliga rättigheter, säger Trifa och fortsätter:
– Nu när lagen legitimerar våldet och dödandet kommer det även att påverka livet för irak-svenska och kurdisk-svenska hbtqi+personer. De som har levt öppet i Sverige kommer numera att vara kriminella i sina hemländer. Och ens queera familj och vänner kommer att vara under hot. Resultatet kan leda till isolering och psykisk ohälsa.

Innebörden sträcker sig alltså till hbtqi+personer utanför Irak och irakiska Kurdistans gränser, enligt Trifa.
– Jag kan bara beklaga att lagen gått igenom. Jag är djupt berörd och ledsen för mina queera syskons situation.

Känner du hbtqi+personer/familj som bor där? Hur känner de inför beslutet?
– Ja, mina vänner och min familj som är organiserade i aktivistiska nätverk har numera tvingats gå under jorden. Jag har även bekanta som via sina arbeten, vård, media, konst och design på något sätt kunnat skapa trygga utrymmen nu kommer att förlora det lilla handlingsutrymme de tidigare hade. Jag har haft kontakt med dem under de senaste dagarna och jag kan bara konstatera att rädsla och besvikelse präglar deras liv totalt.

Vad kan vi i Sverige göra för att engagera oss?
– I och med att konsekvenserna av lagen påverkar även hbtqi+personer med rötter, nätverk och släkt i Kurdistan och Irak. Alltså blir behovet av trygga rum centralt. Många känner sig ensamma och vågar inte söka stöd och hjälp, säger Trifa och fortsätter:
– Vi behöver såklart även uppmärksamma att lagen strider mot de minimala mänskliga rättigheter som en kan begära. Vi behöver gå i samtal med den kurdiska och irakiska regeringen och pusha för förändring. Och bidra med stöd och resurser till queera aktivister på plats.

Trifa betonar även behov av stöd och solidaritet med alla hjältar som trotsar lagen och som arbetar för drömmen om en bättre framtid.
– Som kurd och queer är vår öppenhet med vår kärlek och identitet bokstavligen på liv och död.