Gotland har endast 60 000 bofasta invånare. Men under sommaren intas ön av sol- och partysugna fastlänningar och invånarantalet mångdubblas under sommarmånaderna. Partylivet i Visby drar många, och visst kan det tyckas märkligt att det hittills inte funnits någon klubb eller bar som riktar sig till HBT-människor. Men nu blir det ändring. Petra Ornstein, Anna Ardin och Emma Welander heter tjejerna som kör premiärkvällen på HBT-klubben Feber tisdag den 10 juli (eller på Kristdemokraternas dag under Almedalsveckan som de själva uttrycker det på hemsidan).
– Den är nog mest en slump att ingen startat gayklubb på Gotland tidigare, RFSL har ju kört fester ibland som varit välbesökta så underlaget finns ju till och med på vintern, berättar Anna. Anna kommer från Gotland och har under många år jobbat inom den gotländska turistnäringen och hon har från flera håll hört önskemålen om ett HBT-ställe på Gotland. Anna berättar också att en av hennes kompisar serverade Lotta Bromé på en restaurang i Visby för många år sedan och Lotta frågade ”var hittar man gayklubbarna i Visby?”.
– Min kompis svarade att det inte fanns någon. ”Va! Ingen?” blev Lottas reaktion. Vi pratade om det och tyckte dels det var coolt att Lotta Bromé är flata men också hur sjukt det var att att det faktiskt inte finns någon queerklubb på hela Gotland.
Petra och Emma har hon lärt känna i Uppsala och tillsammans bestämde de sig för att göra verklighet av idén som växt fram.
– Vårt mål med Feber är väl främst att dra till oss de HBT-människor som redan finns på plats på Gotland, men vi hoppas på konkurrens så att det i framtiden kanske blir så att HBT-människor söker sig till Gotland.

Klubb Feber kommer att hålla till på restaurang Underbar vid Stora Torget i Visby och de kommer att ha öppet 21-02 varje tisdag. Anna beskriver Restaurang Underbar som ett ganska ”posh” ställe och det kommer nog även sätta sin prägel på själva klubben. Stället rymmer 600-700 personer och har en stor snygg bakgård som är välbesökt på sommaren.
– Om det går bra hoppas vi självklart på en fortsättning även efter sommaren, säger Anna. Musiken blir främst elektronisk med även en hel del 80-90-tals dängor. Dj Ass Licka (Victor Bernhardtz) är klar som Dj under den första klubbveckan.
Hur är attityden gentemot HBT-människor på Gotland?
– Precis som på andra mindre ställen så är det många som inte vågar komma ut och när åtminstone jag gick på gymnasiet visste jag ingen som var öppen med sin läggning. Men Gotland på sommaren blir en helt annan sak. Hela ön blommar upp och det kommer så mycket folk från andra ställen så allting blir mer ”öppet”.
Har du några bra Gotlandstips för förstagångsbesökaren?
– Partylivet i Visby på sommaren är ju svårt att slå, men restaurangerna i stan kommer och går och är inte så måna om sitt rykte eftersom de försvinner från år till år. Jag skulle rekommendera att man besöker gotländska landsbygden och exempelvis åker till Ljugarn eller Sudret, där finns bra restauranger som är genuina och finns kvar från år till år. Självklart är det bra att ha bil med sig så man kan åka runt, men cykla går också bra. Det behöver inte bli nån klyschig cykelsemester på Gotland utan man kan göra dagsturer. Det finns säkert 15 evenemangsguider på nätet om vad som händer på Gotland på sommaren och gillar man kultur och teater finns mycket att upptäcka. Man kan ju gå på Klubb Feber på tisdagar och upptäcka övriga delar av ön resten av veckan, säger Anna och skrattar.

Klubb Feber har öppet varje tisdag från 10 juli till 7 augusti. Inträde är 60 kr

http://www.klubbfeber.se

Publicerad: 2007-07-10 00:00:00