Melbourne har under många år arbetat med att locka Australiens kulturella och kreativa talanger, berättar Fiona Shaw. Det gör stan bland annat genom att upplåta husmurar för graffiti och tillåta ”pop-ups”, det vill säga barer och affärer som plötsligt dyker upp på de mest märkliga platserna och får finnas där några månader.

Melbournes bakgator myllrar av caféer och butiker

Melbournes hemligheter
Fiona Shaw äger företaget Hidden Secrets Tours som specialiserat sig på att hitta Melbournes bästa arkitektur, butiker, barer, gallerier och så lyfta fram dem för intresserade – såväl turister som Melbourne-bor som vill uppleva staden från en ny sida.
Fiona specialdesignar ofta stadsvandringar för homosexuella.
– De flesta bögar blir lite trötta på shoppingturer där det mest är kvinnor som är med, säger hon. Och så är många av killarna mer intresserade av arkitektur.

Designerna från Alphaville beskirver sitt mode som ”skävt på den gode måde”

Melbournes labyrintiska layneways
De flesta av Fionas gäster vill ta en tur genom Melbournes labyrintiska laneways, de små bakgatorna som förbinder huvudgatorna i centrum. De stora gatorna ligger uppradade som efter en stadsplanerares linjal med prestigefyllda verksamheter och dyra hyror. Men bakom den vackra fasaden har det uppstått ett oorganiserat system med små, smala gränder som förbinder husen. Stadsledningen beslutade sig för att utnyttja detta genom att liberalisera lagarna och ge stöd till husägarna för innovativa projekt. Idag myllrar det av trånga gränder med caféer, gallerier och alternativa designbutiker.
Två av de mest kända gränderna är Devares Lane och Centre Place, där du hittar butiker dagtid och roliga barer på kvällen då butikerna fällt ned sina järnjalusier.
Vill du köpa australiskt herrmode skall du ta dig till området kring Little Collins Street. Här hittar du de lokala designkillarna Leopold och Alphaville som beskriver sina kläder som ”udda på det bra sättet”. Här hittar du även de minimalistiska mästarna Calibre och brittiska märken som Fred Perry och Ted Baker.

Madame Brussels

Melbournes ”hemliga” barer
– Barscenen i Melbourne är totalt mixad, homona går på straighta barer och heteron på gaybarer, säger Fiona Shaw och lägger till; men så är det väl i alla storstäder?
Barscenen blomstrar i Melbourne men för att hitta de mest intressanta och populära ställena skall du helst söka dig till en skum gränd med graffiti på husväggarna och snubbla över välta soptunnor.
Den mixade baren Madame Brussels ligger till exempel i en före detta bordell som du når efter att ha tagit en gammal skranglig varuhiss till sjätte våningen. Här belönas du så med golvmatta av plastgräs, en takterrass möblerad som din mormors sommarhus och ett gäng bartenders i nystrukna Fred Perry-tröjor som älskar att festa loss med gästerna.

Gaypar i stadsdelen St Kilda

Melbournes homobarer
De traditionella gaybarerna hitta du i de up-and-coming stadsdelarna Fitzroy och Collingwood. Här kan du börja med att ta en promenad utmed Brunswick Street och Gertrude Street , där restauranger från världens alla hörn, små designbutiker och gallerier med (ännu) okända konstnärer blandas med gammaldags pubar och sociala stödbostäder.
Kika in på den lokala homobokhandeln Hares & HyenasJohnson Street. De har gratistidningarna MCV och Melbourne Star där alla barer och klubbar finns listade och de ger gärna besökare goda råd om klubbkvällar och andra events. Ät på någon av de avslappnade restaurangerna som den intima tapas-krogen Añada, eller Panama Dining Room, där man utöver det moderna australiska köket även lockar med DJs, biljard och retro-möbler – självklart gömd bakom en anonym dörr och en smal trappa uppe på tredje våningen.
Fortsätt till stans yngsta bögbar, Sircuit som är av den gamla skolan med gratis biljard, evenemang som tävling i tjurridning (ta det lugnt, tjuren är mekanisk…), nakenfester och mörkrum. I samma område hittar du show- och dansklubben The Peel och The Laird Hotel som, likt de flesta läderbarer världen över, kallar sig ”stället för riktiga män”.

Med Midsumma Festival firar Melbourne Queer kultur i tre veckor
Med Midsumma Festival firar Melbourne Queer kultur i tre veckor


Melbournes homoevents
Melbournes största gayevent är den tre veckor långa konst- och kulturfestivalen Midsumma Festival . Den startar varje år i mitten av januari med en Carnival som kombinerar en marknadsplats med konserter och performances och kulminerar med en T Dance i solnedgången vid floden Yarra. Därefter firar stan queer kultur i tre veckor med bildkonst, sport, teater, musik och fester.
Andra intressanta evenemang är Melbourne Queer Film Festival, Leather Pride och den lite mer lokalt präglade ChillOut Festival i den homovänliga spa-staden Daylesford ca en timmes bilresa från Melbourne.

Carnival kulminerar i T Dance i solnedgången vid floden Yarra

Melbournes kreativa talanger
Melbourne har format några av Australiens bästa – om än lite udda – kreativa talanger. Exempel på detta är författaren Christos Tsiolkas, som bröt igenom med ”Loaded”, en delvis självbiografisk roman om att växa upp I Melbourne som en queer grek med en vild party-gen. Boken blev filmatiserad med titeln ’Head On’ och med sexiga Alex Dimitriades i huvudrollen. Christos Tsiolkas är nominerad till Commonwealth Writer’s priset för sin senaste roman ’The Slap’.
Och så filmregissören Adam Elliot, som vann en Oscar 2005 för sin tecknade kortfilm ’Harvey Krumpet’.
Adam Elliot hade i april i år premiär på sin första tecknade långfilm ’Mary and Max’, där han lyckats med att få stjärnor som Toni Collette och Eric Bana att låta sina röster lånas till hans humoristiska och syrliga värld.

Melbourne som OutCity i Köpenhamn
För att cementera sin kulturella image presenterar sig Melbourne i Ørstedsparken i Köpenhamn mellan den 25 juli till 2 augusti, då World OutGames håller sitt kulturarrangemang OutCities. Här kan du uppleva några av Australiens bästa queer-konstnärer som till exempel queer-sångaren Yana Alana med sitt band Tha Paranas, komikern Wes Snelling med showen ’Less You – More Me’ och disco-punk-bandet The Blow Waves, som sätter igång festen med sin självsäkra cock-rock.
Läs Yana Alanas Melbourne-tips

Butikhotellet Hotel Prince är en oas i stadsdelen St Kilda

St Kilda, Melbournes andningshål
Melbourne är som en bakugn om sommaren, där temperaturen ofta stiger över 40 grader. Det är då lokalbefolkningen flyr till stranden i stadsdelen St Kilda. Stranden är mer funktionell än vacker. men här finns palmer, en svalkande bris och strandpromenader som ger massa möjligheter att spana in människor och sporta.
Det stilrena art deco-hotellet Hotel Prince är en av stadsdelens små oaser med gourmetrestaurangen Circa, gammaldags pub och utomhusservering på gatan och en liten – och välbesökt – homobar gömd bakom. Grannen The Prince Bandroom är en av Melbournes bästa konsertlokaler som med jämna mellanrum har gay-kvällar.
Om Hotel Prince blir för designmedvetet så gå runt hörnet på Acland Street, så hittar du det rustika italienska bageriet Il Fornaio, som även serverar sandwich och lätt kvällsmat, liksom den moderna kinesrestaurangen Lau’s Family Kitchen. Efter maten kan du släntra vidare nedåt gatan, där ryggsäcksturisterna blandar sig med lokala bohemer och de många östeuropeiska kakbutikerna, som lockar många melbournebor till stadsdelen – i ett annat uttryck för populärkultur.

Melbourne i QX GayMap

Hitta mer information om Melbourne på
www.visitmelbourne.com
Community med event-info Samesame

Barer & klubbar (som ej länkas i artikeln)
Girl Bar (kvinnor)www.girlbar.com.au
Tuff Muff (kvinnor)