Bara snabbt passerat igenom stadens femte aveny 2002. Och visst, stan är precis så underbart pulserande som alla säger. Gula taxibilar som tutar ilsket, filmiskt rykande gatubrunnar, färgglatt inbjudande skyltfönster, enorma skyskrapor som badar i solljus och ett myller av människor. Precis vad jag vill ha.
Efter en grym pasta på italienaren Sal’s (369 Broome St) i Little Italy, betar jag av större delen av de mest butikstäta shoppinggatorna på Manhattan, 5:e Avenyn och Broadway. Här ligger alla stora butikskedjor, och jag vandrar kors och tvärs mellan dessa parallellt liggande jättegator. Stupar sen i säng på SoHotel som ligger i Nolita (North of Little Italy). Budgethotellet är perfekt beläget med många restauranger och butiker i närheten, och ett rum kostar från 129 dollar.
Vaknar fredag och solen skiner över en klarblå himmel. Planen för dagen är att ta sig runt Central Park så jag hyr en cykel utanför Trump Tower i parkens nedre vänstra hörn. Får en luddig beskrivning av parken, och tar istället följe på en hunk i blå sportshorts. Tillsammans tar vi Central Park runt, han givetvis omedveten om min Följa John-lek. Parken är enorm och i vissa partier kan man känna sig helt ensam. Jag rekommenderar helt klart att cykla, att gå hade tagit för lång tid. Cyklandet ger mig träningsvärk och det är på skakiga ben som jag intar gayklubbarna på kvällen (som ni hittar mer om i Anders New York-text).

Sista förmiddagen blir det amerikansk slaskfrukost med blåbärspannkakor, bagels och kaffe på utmärkta Waverly Restaurant (Ave de Americas/ Waverly Pl). Tre tjocka pannkakor med blåbärssylt och grädde skulle kunna bli en vana. Eller min död. Vandrar sen bort till området Meatpacking District där Sex & the City-Samantha bodde, och drar in på lyxiga SATC-bekanta restaurangen Pastis (9, 9th Ave). Här ska man tydligen bruncha om man vill se kändisar. Ser ingen nu, men njuter av min sista måltid i NY: En gudomlig fänkålsravioli med parmesan och soltorkade tomater.
Sista anhalt blir klädmeckat Century21 (22 Cortlandt St) där det säljs märkeskläder till fyndpriser. Köper 25 dollars-Michael Kors-lakan och Calvin Klein-kalsonger (bara 75 spänn styck!).
Utanför Century21 ligger Ground Zero och det blir en märklig kontrast mellan att nyss ha rotat intensivt i fyndlådor och nu stå på en plats med en så tragisk historia. Den enorma öppna ytan mellan de glasade skyskraporna mitt på Manhattan känns mäktigt märklig.
I taxin ut till flygplatsen (ta en till fast pris, brukar bli mellan 50-60 dollar) krymper Manhattans silhuett bakom oss och det känns vemodigt att lämna denna bubblande stad. Men jag är övertygad om att jag snart är tillbaka.