Pulsen, stämningen och drivet är lika påtalig varje gång, och varje gatuhörn känns som en scen ur en film. Jag är inte bara turist. Jag känner mig som en statist. Det ryker ur brunnar och man ser businessklädda stressade kvinnor i högklackat ropa ”taxi” med armen i luften. Snuskigt rika och ofattbart fattiga korsar varandras vägar. Siréner tjuter, det luktar brända mandlar från stånden på gatorna och det finns ett Starbucks i varje kvarter (och jag är så glad att deras banana/nut-cake inte finns i Sverige…).
Pass, pengar och biljett brukar vara det viktigaste när man reser utomlands. Men när man ska till New York finns det en sak som är viktigare: ett par schysta pjucks. För ska du upptäcka New York på ett bra sätt så ska du gå. Gå, gå, gå! Hela dagarna. Från Central Park, till Wall Street, uppför Broadway nerför femte avenyn, via Upper east och Soho…

Klassiker som softa G-Lounge och klubbiga Splash (där killar duschar bakom bardisken) är New Yorks gayklassiker i gaynatten. Men själv tycker jag det är roligare att upptäcka de små barerna som inte är lika kända, slitna Eastern Bloc (på 505 Sixth St) blev en favorit. Och tydligen bäst på onsdagar då Alan Cumming brukar hänga där. Bästa dansstället under våra fyra dagar var det lilla, och något undangömda, men packade The Hose (225 Ave B).
Den som känner för att kombinera ragg och gym under sin vistelse i The Big Apple bör besöka David Barton Gym på 23:e gatan. Du kan visserligen bara köpa månadskort (ca 110 dollar), men det är raggigt värre och ”the guys look like pornstars in there” sa en entusiastisk kille som jag träffar utanför gymmet. Jag tror honom.

De kvarter jag trivdes bäst i senast jag var i NY och som jag fortfarande gillar bäst är Greenwich village (eller West Village som det numera kallas), det är där jag skulle vilja köpa den där lägenheten jag troligtvis aldrig kommer ha råd med. På Perry street. Hela gatan andas lugn och när vi (under Sex & the City-touren) trillar rakt in i lördagens loppmarknad i kvarteret njuter jag ännu mer. Får med mig fyra desserttallrikar för en dollar styck, men skulle kunna handla mer.
Eftersom jag sett Frihetsgudinnan, varit uppe i Empire State Building och slappat i Central Park under mina tidigare besök promenerar jag istället över Brooklyn bridge och spenderar en halv dag i Williamsburg. Avspänt och enormt skönt att lägga sig i gräset vid vattnet och blicka ut mot Manhattans skyline på andra sidan. Tar tåget tillbaka och slinker in på Starbucks (igen) för en kaffe och (ännu) en banana-nut cake.

Sista kvällen tar jag med mig Ronny och Magda upp till Marriotts snurrande ”The View Bar” på 48:e våningen vid Times Square. Fantastisk vy och efter en timme och två cocktails har baren snurrat ett varv och vi har sett hela Manhattan.
På planet på vägen hem lovar jag mig en sak, det ska inte ta ytterligare åtta år innan jag åker tillbaka.