Begreppet charter har de senaste åren tvättat bort sin slitna stämpel som veckolång resa där man inkvarterats i spartanska rum på halvdana semesterorter. Idag ges man som resenär betydligt fler alternativ och researrangörerna har byggt nytt, putsat upp och nischat. QX har besökt tre av Vings hotell på Rhodos, som alla har olika inriktning.

Sunprime Miramare

Egen strandremsa.

Första destination är Sunprime Miramare Beach precis vid havet på Rhodos västkust. Här satsas det på vuxensemester fullt ut. Inga barn, det är uteslutande par i olika åldrar och väldigt lugnt. Ingen musik vid poolerna, ingen lek i vattnet och många små romantiska bungalows, med gott om ytor för den som vill vara ifred. All inclusive-paketet ger oss mat morgon, middag och kväll, och snacks och drinkar däremellan. På kvällarna serveras bufféer på olika teman. Inget överdåd, men man saknar heller ingenting. Fräscht, gott och snyggt serverat. Och deras cocktails är värdiga vilken bättre bar som helst, ett stort plus för ett cocktail-fan som undertecknad. Vi hann beta oss igenom halva den fullmatatde drinklistan under våra dagar på Miramare.

Under 60-talet var hotellet ett kändistillhåll och Jackie Kennedy ska ha bott här. Nu består området till större del av putsade tvårums-bungalows. Vissa vid havet med egen stranddel, och så sent som i oktober är det fortfarande ljummet i det turkosa vattnet. Konstigt dock att trappsteg till stranden saknas på vissa ställen, och att de trappor som finns är minst sagt skrangliga.

Genom det lummiga hotellområdet slingrar sig en liten stenväg omgärdad av blommande träd och välskötta gräsmattor, och man springer sällan på människor. Det är som sagt, lugnt och de flesta verkar hålla sig för sig själva. Inga kontaktsökande över balkonggränserna här inte.

Poolområdet på Miramare är som sagt lugnt och slappt, vuxna par har en tendens att inte bada så mycket, utan mest lapa sol. Här kan man även passa på att vara aktiv på semestern då man som gäst får delta gratis i gruppträning ledd av utbildade SATS-instruktörer. Power Step och Crosstraining är två av klasserna som erbjuds och det finns givetvis ett fullutrustat gym på området.  Sunprime Spa finns också tillgängligt för den som vill ha lite kroppslyx.

Miramare lämnar som ni hör få saker att önska om man som par är ute efter extrem lugn och ro, god mat, schysta drinkar och vackert lummiga omgivningar. Stort plus för den nordiska personalen på hotellet, suveränt wi-fi och drinkarna.

Boende: QX QX QX QX

Ljust, fräscht och rent. Sköna sängar med riktiga sängkläder. Uteplats och egna solsängar.

Drinkar: QX QX QX QX

Cocktails de luxe, och kunniga bartenders.

Mat: QX QX QX

Stadigt och gott, inget överdåd men bra utbud.

Bad: QX QX QX QX

En stor pool med havsutsikt, mysig stenstrand med utsikt mot Turkiet.

 

Sunwing Kallithea Beach

Massor att göra för barnen.

En stor ljus lägenhet breder ut sig när vi öppnar dörren till vårt boende på Sunwing Kallithea Beach, ett enormt familjeparadis på Rhodos nordöstra kust. Hotellet tilldelades Stora Barnsemesterpriset 2016 för bästa familjehotell på Rhodos och vi fattar varför. Här finns allt för er som semestrar med kids, babyanpassade lägenheter, pooler i alla storlekar med kul rutchkanor, en barnvänlig strand med klart vatten, enorma bufféer med egen mat för kidsen och såväl dag- som kvällsaktiviteter för de små. Som bögpar utan barn checkade vi in i en stor familjelägenhet med egen pooldel i lyxigare boendeområdet Triton.

Att ha egen utgång till en pool som delas med fyra andra är ju inte helt fel, däremot blir man alltid lika snopen när någon simmar över ens ”egen” del. Precis nedanför hotellkomplexet ligger en fin badvik. Stranden är playa modell mindre och vattnet är kristallklart och sanden grovkornig. Här finns också bar och möjlighet till watersports, ja, badring-bakom-båt och vattenskoter, inget annat om ni nu trodde det.

Matmässigt är det schyst, det finns såväl stor bufféservering, lysxigare restaurang och mindre matställen. Buffén är bra och serveras i en matsal som känns som tagen från valfritt IKEA-varuhus: Fräscht, stort och ljust, och glasspinnar till barnen. Ljudnivån kan bli hög emellanåt men det är inget som stör avsevärt, och hey ni är på ett familjehotell. Under kvällarna är det olika mat-teman, som italienskt och BBQ. Det är gott, enkelt och bra påfyllt. Väl påfyllt är det också i de vuxnas glas tack vare vin på tapp som de solbrända mammorna glatt hugger in på.  Mellan buffétiderna kan man förse sig med lättare snacks samt annan dryck om du är all inclusive-gäst. Glöm dock inte rumskortet, det är ditt kort till alla godsaker.

Sunwing Kalithea har uppemot 500 rum, och erbjuder som sagt en rad olika pooler, restauranger och aktiviteter, som ett fullt utrustat gym och work-outklasser. Bra löparrunda runt hotellet också. Kalithea får plus för bra wi-fi, välfylld närlivs, riklig buffe och sina stora ytor vilket gör att det aldrig känns trångt trots att många människor samsas om allt.

Boende: QX QX QX QX

Stort, ljust och luftigt. Minus dock för att AC:n stängs av efter sista september. Det är väldigt varmt om nätterna ändå…

Drinkar: QX QX QX

Bra, men enklare (och starkare) än på Miramare.

Mat: QX QX QX QX

Mycket att välja på, och ambitiös personal som jobbar för att fylla på och fräscha upp.

Bad: QX QX QX QX

Många pooler och mycket vacker strand.

 


Casa Cook Rhodos

Egen solbädd precis vid poolen som delas med fyra andra lägenheter.

Att checka in på Casa Cook känns som att kliva in i en Bond-film. Ett skogsberg med svarta getter som betar på sluttningarna reser sig i bakom området av stilrena kritvita hus med varsin pool framför. Japp, varje hus har poolaccess med egna solbryggor och uteplatser. Det är lagom avskilt och man behöver inte hälsa på grannen då man inte ens ser dem om man inte simmar ända ut i poolen. Åldersgränsen på 16 år märks, och de flesta verkar vara på romantisk retreat eller smekmånad, och japp, här ser vi för första gången under resan flertalet gaypar.

Casa Cook Rhodes erbjuder möjligheten för utomstånde gäster att besöka restaurangen och det loungeliknande poolområdet. Och hey, vad gör det? Alla boende här tillbringar ändå sin tid vid egna poolen.  Och det är skönt att se lite nytt folk till middagen.

Restaurangen satsar på hälsosamma alternativ med inriktning på det grekiska köket och med närproducerade råvaror. Frukostbuffén ingår och är välfylld och riktigt bra, inget saknas. Och lunch och middagsmenyerna är bra och till helt vettiga priser. Pasta och hamburgare modell bättre från 8 euro och vin runt 7 euro, cocktails runt 10. Roomservice finns också om man vill ligga vid sig egen pool och inte träffa andra, den ingår i servicen och många utnyttjar möjligheten att äta från en mindre omfångsrik meny för att äta ifred.

Det är otroligt lugnt och avslappnat. Folk pratar knappt utan sippar på sin drink och insuper tystnaden eller ljuter av den loungeiga musiken som dj:n bjuder på från tidig kväll till sen natt.

Havet ligger 700 meter bort och cyklar finns att låna mot en mindre summa, men just här skulle jag avstå stranden som inte ser så kul ut och istället enbart njuta av den egna poolen.

Lyxigt välutrustat gym finns i egen byggnad, yogalektioner erbjuds och det anordnas både utflykter på vatten och upp i bergen.

Casa Cook är precis så fantastiskt det ser ut på bilderna och man har lyckats väl med det coolt svala urbana mitt på den grekiska landsbygden. Jag har svårt att hitta minus med detta lyxställe. Ja, tjejen i receptionen skulle ju behöva gå en rejäl charmkurs. Det är trots allt hon man möter först. Men det är en petitess, de charmiga männen i restaurangen väger upp i både trevlighet och charm. Och atmosfären, wi-fi-access, maten och boendet. Lyx de luxe.

Boende: QX QX QX QX QX

Läckert modernt och sängen är Inbyggd i inredningen och badrummet känns futuristiskt.

Drinkar: QX QX QX QX QX

Här snackar vi cocktails med finess. Färska råvaror och extremt kul utbud med påhittiga nyheter och gamla klassiker.

Mat: QX QX QX QX

Förrätterna och meze-rätterna är många och goda. Men efter en vecka så tröttnar man på huvudrätterna. Även om de är väldigt goda.

Bad: QX QX QX QX QX

De egna poolerna är one of a kind. Vill du känna dig som en tvättäkta moviestar så är detta stället för dig.