.

Drömmen om Sydafrika handlar för de flesta om att komma till en ny kontinent, se The Big Five på safari, äta och dricka gott och billigt och uppleva en fantastisk natur. Sydafrika har lockat Européer i århundraden och det är inte svårt att förstå varför.
När nu apartheid för lång tid förpassats till historien har turismen på allvar fått fart. Då Nelson Mandela tog över och landets Sanningskommission rensade luften inför bygget av den nya landet med elva officiella språk och en dröm om en socialt ansvarstagande regnbågsnation, blev man även först med att skydda hbt-personer i sin nya konstitution.
Sydafrika var tidigt ute med könsneutrala äktenskap och i Västra Kapprovinsen, där Kapstaden är huvudstad, har man från turistmyndigheternas sida länge arbetat med att locka Rosa Rand. Just nu, i skön sensommarvärme, pågår Pridefestivalen med parad den 6 mars. Ännu är festivalen av modell mindre, men potentialen att lyfta sig en nivå finns otvetydigt.
Mängden Guesthouses mer eller mindre helt inriktade på gaypubliken är makalöst hög i Kapprovinsen. Här finns allt från små mysiga hus på landet med några få rum till mer lyx- och partyinriktade storstadsställen som The Glen i stadsdelen Seapoint inne i Kapstaden. Guesthouses är bra alternativ till hotell med möjlighet att få mer personlig service och bra och aktuella tips.
För ett blasé partyhomo är Kapstaden ett utmärkt alternativ till vinterns solsemesterplatser som Play del Inglés och Patong. Och för storstadshomot som sett nog av Berlin, London, New York och Barcelona, är det väl värt att ta några dagar i Kapstaden.
Här är det Waterkant som gäller för en total gayupplevelse. Området ligger några kvarter från den straighta partygatan Long Street i Down Town och intill det gamla malaysiska området Bo-Kaap.

I Kapstaden har stockholmska Kolonis Jonas Sandström öppnat två guest houses; Antrim Villa i Green Point, stadsdelen som Waterkant gränsar till och Bickley House i stadsdelen Sea Point, några minuters gångväg vidare mot badstränderna. Bägge två ligger i lugna områden och med raskt gångavstånd till Waterkant.
(Läs mer om Jonas Sandström: Jonas har hittat sitt paradis i Kapstaden)

Är man lat ligger gaybaren Manhattan även i Seapoint och här hittar man viss gay- och fetischshopping liksom en och annan erotisk butik insprängd mellan koscherslaktare och en lång rad fantastiska restauranger.
Solen i Sydafrika är extremt stark. Det kombinerat med att Kapstaden ligger vid kylslagna Atlantens vatten gör att strandlivet inte riktigt ser ut som utmed Indiska Oceanens kust, bara någon halvtimmes resa bort. Men det finns självklart badstränder även i själva staden!
Strax intill SeaPoint ligger lyxstadsdelen Clifton med tre stränder nedför klipporna. Badstranden Clifton 3 är gaybeachen. En mer traditionell strand ligger strax intill vid partyområdet Camps Bay. Krogar och barer avlöser varandra och här startar de partysugna heterona, med fyllechaffisar, sina kvällar. Lite längre bilresa mot Cape Point ligger nudiststranden Sandy Beach. Ta av vid orten Llandudno så hittar du vägen!
Dagtid shoppar man förutom i Waterkant och Waterfront även utmed Long Street och Green Market. Strax intill ligger stadens gröna lunga, parken Company’s Garden med en rad museer eller perfekt bara för en skön avkoppling från den annars biltäta staden där det inte alltid är helt enkelt (eller för den delen riskfritt) att vara fotgängare.

Bo-Kaap

Nationalgalleriet har permanent utställning med modern Sydafrikansk konst som ger en bra bild av tiden såväl under som efter apartheid. I slutet av februari avslutades en utställning om den Sydafrikanske homosexuella konstnären Alexis Preller. Håll utkik efter hans fantastiska arbeten när du besöker Sydafrika! På Nationalgalleriet kan du plocka aktuella guider till de mest intressanta konstgallerierna i staden. I Company’s Garden ligger dessutom en minivariant av den stora botaniska trädgård Kirstenbosch, Naturhistoriska museet, ett museum i en gammal slavbostad liksom det imponerande judiska museet vid stadens synagoga.
I närheten, i stadsdelen Bo-Kaap ligger ett litet museum som berättar om den muslimska historien i landet. I Kapstadens södra förorter lever och verkar för övrigt en av världens få öppet homosexuella imamer, Mushin Hendricks, inom organisationen The Inner Circle.

District Six museum

I centrala Kapstaden ligger även svensksponsrade District Six-museum som berättar historien om en av de katastrofala konsekvenserna av apartheidsystemet. Stadsdelen District Six beboddes av ”färgade” som, när stadsplanerare 1966 beslutade sig för att området skulle bli ”vitt”, med bulldozrar jämnade det med marken. Allt försvann förutom de få hus där ”vita” bodde och 60 000 människor tvingades ut på gatan. Steg för steg byggs nu nya kvarter dit de familjer som en gång i tiden tvångsförflyttades erbjuds att bosätta sig igen.
Kombinerar du storstadens gayliv, shopping, historia och kultur med den dramatiskt vackra naturen som omger Kapstaden så får du en dos upplevelser och avkoppling du sent kommer glömma. En rad flygbolag tar dig med ett stopp ner till Sydafrika. En vacker dag kanske någon vågar satsa på allvar och startar direktflyg från Skandinavien. Då lär Thailand få se upp på allvar!