GNALÖV
Josefine Rajgård öppnar i midsommar Gnalöv Gård Bed & Breakfast i lilla Gnalöv på Österlen. Det blir fyra helt nybyggda rum inredda i allmogestil med dusch och toalett. Dessutom ska här finnas två konferensrum, ett stort allrum med plats för frukostservering samt en mysig trädgård.
– Jag har alltid drömt om det här, berättar Josefin när vi besöker henne en solig vårdag i maj. När vi flyttade till Österlen från Göteborg tittade vi på ett ställe som just hade potential för just en sådan här verksamhet. Och det känns som att vi hittat helt rätt.
Gnalöv Gård är från 1880 och var en fungerande bondgård fram till andra världskriget. Sedan stod den tom i nästan femtio år innan skådespelerskan Ewa Fröling renoverade gården. Efter att ett par ägare passerat köpte Josefine därefter gården med sin fru Pia.
– På sommaren är det ju brist på rum här nere. Det är en omättlig efterfrågan under sommarmånaderna här på Österlen, berättar Josefin. Även under helgerna på våren och hösten är här många besökare, inte minst för vårens stora konstrunda och höstens äppelmarknad i Kivik.
Josefin planerar att ha öppet året om, och hoppas kunna locka även konferensgäster till sin gård.
– Det behövs ställen som har öppet året om. Många som driver bed & breakfast har det bara som en bisyssla och stänger igen efter sommarsäsongen. Jag tror dessutom att vi har en fördel med dusch och toalett på rummen. Folk ställer höga krav idag och då vill vi kunna bemöta det. Dessutom vill jag satsa på en nyttig, ekologisk frukost som är så gott som lokalproducerad, fastslår Josefin.
Populära fiskeläget Brantevik ligger bara tre kilometer från gården, och bara 800 meter bort ligger gayägda krogen och bed & breakfaststället Karnelund. Josefin hoppas på givande samarbete med flera av restaurangerna som ligger i närheten.
– I Skåne finns det vägar vid varenda åker. Det är ju inga avstånd till någonting och det finns så många bra restauranger i trakten. Det vore dumt att inte ta tillvara på alla fina ställen som finns i närheten.


Göran och Bengt driver Rävåkra

RÄVÅKRA
Två kilometer utanför frökända Hammenhög ligger Rävåkra Säng och Frukost. Göran och Bengt är inne på sin tredje Bed & Breakfast-säsong sedan de flyttade ner hösten 2007. De har visserligen kvar lägenheten i Stockholm men är sällan där. Österlen erbjuder nämligen lugnet de längtade efter när de gav upp restaurangen de drev i huvudstaden och började leta efter ett bed & breakfast att driva här. De fastnade för Evas Bed & Breakfast som var till salu. Snart hade det bytt namn till Rävåkra.
– Vi tittade på både färdiga ställen och renoveringsobjekt, men vi kände att det var så mycket krångel att bygga upp nåt från början, och vi hade byggt ett hus i Stockholm precis. Var vi sugna på att göra om den resan? Nää…
Rävåkra har normalt sju rum, nio under högsäsong. Totalt finns här tjugo bäddar. Redan nu är både juli och de två första veckorna i augusti i princip fullbokade och de menar att de skulle gott kunna ha tjugo rum till under den perioden.
– Att driva Bed & Breakfast var bättre än jag trodde. Det är inte så slitigt, det mesta jobbet är ju städning, bäddning och att vi bakar eget bröd. Och det klarar vi ju.
– Här nere har vi en helt annan livskvalitet. Visst, man jobbar stenhårt under sommaren, men vi hinner njuta ändå. Och sen jobbar vi så mycket vi behöver under resten av året.
Rävåkra serverar bara frukost, men Bengt & Göran tipsar gärna om matställen i närliggande byar. I närliggande Hammenhög finns till exempel populära Hammenhögs Gästis.
– Man måste ju ha bra koll så vi har ätit oss runt Österlen, skrattar de. Vi har ju gjort restaurangbiten, så nu ville vi bara ha ett bed & breakfast är det inte fanns restaurangmöjligheter. Däremot bakar vi allt bröd själva och tar vara på sånt vi har i trädgården och gör äppelmos och marmelad.
Rävåkra lånar förresten ut cyklar, så vill man så är det inte långt att trampa sig till stranden vid Backåkra eller turistpopulära Glimmingehus,.
Precis som på övriga Österlen blir skåningar alltmer sällsynta. Det är inte så många skåningar som bor här omkring, stockholmare och göteborgare är desto mer välrepresenterade istället. Men om man flyttar ner ska man vara beredd på en social omställning säger Bengt och Göran.
– Ja, det finns en kategori som drömt om det här så länge och som sen i september står ensamma på gården och undrar vart allt folk tog vägen. Man måste vara inställd på att det sociala livet blir mindre helt enkelt, menar Göran.
– …även om Hammenhög är en livlig by med fröklubb, teater, musik, och dans. Det finns en driftighet här som är spännande, och det är en av anledningarna till att vi trivs så bra. Och för att det är så vackert, avslutar Bengt.


Göran och Bengt driver Rävåkra

BO

EGÅRDEN
Borregården ligger strax utanför Borrby på Österlen, och har sedan det uppfördes 1889 varit både fattighus och sjukhem. Idag är det istället ett vackert bed & breakfast som drivs av äkta makarna Simen & Egon. De har drivit Borregården, ett trettonrums Bed & Breakfast, med café, galleri och butik, sedan 2006 och har öppet året om. Egon är den utbildade kocken, men det är Simen som lagar middag åt B&B-gästerna om de så önskar.

Göran och Bengt driver Rävåkra

Paret berättar att det ofta är varmt ända in i oktober, så sommaren är mycket längre på Österlen. För 1500 kronor får två personer övernattning, frukost och middag.
– Många gaypar har redan upptäckt området och en del har skaffat hus i närheten.
I Borrby ligger även omtyckta Borrby Strandbad.
Och är ni hundvänner kommer ni att älskar parets beagle Bob.


Göran och Bengt driver Rävåkra

KARNELUND
Mitt i Gislöv, vid en liten fyrvägskorsning, ligger Karnelund krog & rum. Det är både ett bed & breakfast och en populär krog, och drivs av paret Janne och Peter. De är nu inne på sin fjärde säsong efter att ha flyttat hit från halländska Tranemo.
Peter är kocken och Janne har hand om det administrativa och är värden som möter gästerna. Paret letade igenom Öland, Gotland och Bjärehalvön innan de hittade vad de letade efter på Österlen. Nu driver de Karnelund från påsk till sena november.
– Vi hade tänkt att vi skulle gå på stranden och njuta. Men det har varit mer jobb än vi trodde. Men det är nog bra att vi inte visste vad vi gav oss in på, skrattar Peter.
– Det har gått väldigt bra på kort tid, fortsätter Janne. Krogen har haft framgångar med sina moderna klassiker med inslag av lokalproducerat. Och snart ska vi försöka bygga vi fler rum!
Fyrvägskorsningen i Gislöv har med andra ord visat sig riktigt lönsam.



Göran och Bengt driver Rävåkra

LILLA RÅKEHOLM
Lilla Råkeholm är en totalrenoverad 1800-tals skånelänga som har fyra mysigt inredda rum för uthyrning. Den prunkande trädgården innehåller också ett lusthus dit gästerna kan ta sin frukostbricka för att blicka ut över de gröna fälten i Billinge.
– Vi hade egentligen inte tänkt att köpa huset där rummen ligger, men vi ville så gärna ha trädgården, berättar Bengt, som driver Lilla Råkeholm tillsammans med sin make Lennart. Paret har varit tillsammans sedan tidigt åttiotal, och det var Bengts rötter i trakten som gjorde att de hamnade i Billinge.
Paret lät efter en tids boende på tomten renovera den vackra skånelängan 2004, och snart drev de ett bed & breakfast som lockat gäster från Falklandsöarna, Singapore och Tokyo, och varit omnämnt i Allt om Trädgård.
– Trädgården är vår stolthet, den är fantastisk, berättar Bengt och tillägger att de värnar om tystnaden på Lilla Råkeholm.
– Vi har varken tv eller radio här, man behöver ett ställe att koppla av på och komma bort från stressen.
Bed & Breakfastverksamheten är öppen året om och ska paret tipsa om något att göra i närheten föreslår de en paddeltur i Rönne å eller ett besök i Söderåsens nationalpark.
– Och man behöver inte bil för att ta sig hit, bussen stannar bara ett par hundra meter ut på landvägen, avslutar Bengt.


Göran och Bengt driver Rävåkra

MATTISGÅRDEN
Mattisgården ligger på ett rogivande fält en bit från landsvägen. 15 minuter från Helsingborg och en halvtimme till populära Mellbystrand. Här i Bläsinge Ängar driver ex-paret Mats och Janne bed & breakfast med egen restaurang.
– Varför jobba ihjäl sig i stan, när man kan ha ett eget ställe i lugnare tempo här, säger Mats och får medhåll av Janne.
Den 15 januari 2002 tog de över gården och ett halvår senare stod rummen färdiga. Gården, från 1850, har bäddar för 14 personer och rummen är av olika storlekar, från enkelrum till familjelägenhet. För gästerna finns även ett vedeldat badkar och bastu att tillgå. De har öppet året om och har även hundar, katter, ankor och höns.
– Vi har hittat rätt balans mellan arbete och ledighet, fastslår Mats.


Johan driver tillsmmans med sin make Jan-Anders Killebacken i Båstad

KILLEBACKEN 21
I huset från 1864 låg Båstads första krog. Här driver Johan och Jan-Anders Killebacken 21 som har fyra rum, öppet året om och ligger mitt i stan, ett stenkast från havet. Till huset hör även en lummig trädgård som gästerna kan nyttja, och i trakten ligger flera gayägda caféer och gallerier.
Paret lämnade holm 2007 för att fullfölja drömmen om att öppna ett eget bed & breakfast.


Kim och Göran utanför Gammeleksgården

GAMMELEKSGÅRDEN
I nio år har Kim och Göran drivit året-runt-öppna Gammeleksgården. Den gamla hästgården som nu är bed & breakfast ligger inklädd i grönska strax utanför Landskrona, och har fyra rum för uthyrning.
– Skåne var något vi tidigare bara åkte över innan vi skulle till Tyskland, berättar paret som varit tillsammans i 23 år. De har renoverat sin 1600-talgård på egen hand, och när de tog över fanns varken vatten, värme eller el. Det hade stått tomt med trasiga rutor i fem år, men är nu helt renoverat. Kim och Göran driver här b&b och restaurang, och anordnar även grillaftnar, räkfrossor, bilträffar och har egen minigolfbana.
– Och vi bakar vi eget bröd i en gammal stenugn, tillägger Kim.