På väg mot Seattle läser jag en artikel om den nya säsongen av David Lynch-klassikern Twin Peaks där det nämns att de flesta utomhusscener både till gamla och nya säsongerna spelats in utanför Seattle. Så självklart kollar jag upp om det möjligtvis finns en Twin Peaks-tur att ta del av när jag ändå är i Seattle för ett par dagars semester på egen hand. Det visar sig att jag gräver guld direkt och tas med på en förmiddagstur jag sent ska glömma…

David Israel är ett inbitet Twin Peaks-fan som startat en liten utmanare till den tur som redan finns. Den turen är betydligt dyrare och besöker bara ett fåtal platser. David tar ”bara” 75 dollar för sin tur och kör personligen runt sina besökare på över tjugo olika inspelningsplatser. Vissa så ikoniska att det nästintill känns som en religiös upplevelse för ett Twin Peaks-fan.

David hämtar upp mig utanför min AirBnb-lägenhet, och det visar sig att det bara blir han och jag på turen den här gången. Medan vi lämnar centrala Seattle och styr ut mot de barrträdsklädda bergen utanför staden överräcker David en pärm med fakta om platser vi ska besöka: Double RR-dinern, sheriffstationen, Catherine Tramells sågverk (eller vad som är kvar av det), Hornes hotell och Twin Peaks High Scool, plus annat smått och gott.

Just den här dagen är berget som kallas Twin Peaks dolt bland molnen, men från platsen där Donna & Laura har en picnic i Twin Peaks: Fire Walk With Me, Snoqualmie Point Park, är utsikten magisk. Efter det väntar körsbärspaj och kaffe på Twede´s Café som Double RR egentligen heter. Det ser precis ut som i serien, och medan jag dricker mitt kaffe stirrar en docka klädd i samma kläder som Norma & Shelley har, ner på mig. Precis över gatan ligger byggnaden som tjänstgjort som fängelse i serien och den klassiska gatlampan som ofta syns med Twin Peaks-berget i bakgrunden byter färg för bilister som passerar medan mitt kaffe blir svalare.

Sedan blir det ett par olika platser som är med både i nya och gamla serien plus filmen från 1992. Därefter kör David mig till bron där Ronette Pulaski kommer gående efter att ha hållits fånge i originalserien. Magisk att vara på en plats jag som tolvårig Twin Peaks-fan aldrig trodde jag skulle se.
Magin håller i sig när vi sedan besöker den klassiska skylten som hälsar välkommen till Twin Peaks. Den är nyligen uppsatt permanent får jag veta eftersom orten Snowqualmie numer kapitulerat inför Twin Peaks-turismen. Innan skylten kom upp hade David faktiskt en egen skylt han plockade upp från bagageluckan för att få sina besökare att få rätt TP-feeling.

Sheriffstationen ligger nära sågverket, som idag knappt finns kvar, men man anar det ändå bland ruinerna. Stationen är idag kontor för en rallyskola men ser på utsidan ut exakt som i serien. Jag förväntar mig att Lucy, Hawk eller Andy ska öppna dörren vilken sekund som helst.

Eftersom jag älskade den stackars misshandlade servitrisen Shelley som liten så blir besöket utanför hennes och Leos hus en smått religiös upplevelse. Kamera fram! Samtidigt berättar David att han träffat alla som bor i hus och på platser vi besöker, att de är supertrevliga och inte har något emot att han stannar till med turister utanför.
Ja, alla utom de som äger ”Bobby Briggs” hus. De vill inte ha nåt med seriens arv att göra och har gjort huset icke-sebart för nyfikna.

Hornes Hotellkomplex, The Great Northern, heter egentligen The Salish Lodge och är ett gediget lyxhotell som tronar precis ovanför det klassiska vattenfallet som vi känner igen från seriens intro. Inne i hotellets giftshop finns mycket Twin Peaks-artiklar, men jag skippar shoppandet och tar en promenad ner genom den svindlande skogen och tittar på vattenfallet lite närmre.

Vi hinner därefter även med Norma & Eds verkstad och bostadshus, vägkrogen The Road House, Haps Diner (som har kvar baren Lynch lät bygga till filmen), och lite annat innan David kör mig hem. Under vår tur quizar han mig med Twin Peaks-trivia. Det visar sig att jag är usel på att komma ihåg det mesta. Men det gör inte så mycket, jag känner mig som en vinnare ändå. Är man fan av den kultförklarade serien är David Israels Twin Peaks Tour en magisk upplevelse.

Twinpeakstour.com