Den 13 januari organiserades finalen av MGWI 2018 (Mr Gay World India 2018) på ”The Lalit” – Kitty Su. MGWI-festen har blivit en av de bästa HBT-händelserna i Indien idag, arrangerat av Mr. Sushant Divgikar, den nationella producenten av MGWI och chefen för Mr Gay World-tävlingarna i Sydostasien. Arrangemanget är en social aktivitet som uppmuntrar och inspirerar homosexuella folket i Indien att komma ut ur garderoben.

Stockholmskillen Amitabh Das flög in från Sverige för att vara en del av festligheterna och vann priset för bästa Social Media-kampanjen och placerade sig på femte plats totalt

Amitabh har lidit mycket i skollivet på grund av ständig mobbning för sitt feminina beteende, berättar han för QX. Han har alltid kanaliserat sin ilska som växt fram på grund av mobbning till mer kreativa och konstruktiva banor som sport, studier och konst. Han har varit idrottsman på nationell nivå i Indien och berättar att han är en begåvad indisk klassisk dansare. Han är gift med Gleeko Magpoc, som har sina rötter i Filippinerna och de båda bor i Stockholm.

Amitabh och Gleeko, berättar att de uppskattar acceptansen i svenskt samhälle och de HBT-vänliga lagarna i Sverige. Det är fortfarande en låg väg kvar i både Indien och Filippinerna till att få könsneutrala äktenskap, så Sverige har blivit en plats för förening och en stor lättnad för paret.

HBT-personer i Indien står inför många sociala och juridiska utmaningar. Det är olagligt att ha sex med personer av samma kön, och det finns ingen rättslig bestämmelse för par av samma kön att gifta sig eller ha ett civilt partnerskap. Nu 2018 har dock Högsta domstolen beredda att återigen se över frågan om att legalisera samkönad sexuell aktivitet  samma sex och ett förslag på en ny civillagstiftning kommer, om den godkänns i dess nuvarande form, att innebära en legalisering av samkönade äktenskap i Indien.