Att Languedoc och södra Frankrike kallas ”Europas hetaste resmål” av de pensionat- och hotell-ägare som verkar i området är kanske inte helt förvånande. Men bakom påståendet finns onekligen uns av sanning.
– Mykonos, Ibiza och Fort Lauderdale är gammal skåpmat, säger Greg Taylor och Alex CharlesCinq & Sept till QX. Det nyaste och mest spännande resmålet för gaykillar är Languedoc i södra Frankrike. ”Den verkliga södra Frankrike” som det ibland kallas, kombinerar toppenväder, massor av gay- och nudist stränder, en mängd bra träffställen och gaydrivna pensionat, massa utomhusaktiviteter och såklart de fina franska köket.

Gay-centrum i området är tveklöst Montpellier. Vädret, närheten till badstränder, den oerhört vackra naturen i området liksom stadens vackra centrum med allt fler gaybarer, restauranger och saunor har gett den ”utmärkelsen” Frankrikes andra gayhuvudstad.
Ett bevis för detta är att Gay Pride-firandet, som i år hålls den 4 juni, just blivit den näst största paraden och festen i landet. Stadens borgmästare, Hélène Mandroux, har visat vägen för landets övriga borgmästare i sin kamp för att utvidga det civila partnerskapet för par av samma kön.

Greg Taylor och Alex Charles

Nu är det måhända inte den politiska kampen som lockar turisterna till Languedoc, även om en gayvänlig inställning från samhället minst sagt gör besöket mer avslappnat. På Cinq & Sept tipsar man om att badstränderna här, till skillnad från de steniga vid Cote d’Azur, är långa och sandiga. Och de lockar tusentals gaybesökare varje sommar.
– De sträcker sig från Camargue, nära Marseille, till spanska gränsen i ett nästan oavbrutet band av fin sand. Espiguette, den längsta av Frankrikes medelhavsstränder, sträcker sig mil efter mil utan en byggnad eller korvkiosk i sikte.
Och såklart. Här hittar du gay- och nudistdelar placerade som alltid lite diskret och avsides och nära det vildvuxna buskagen intill sanddynorna.
Håll ögonen efter Maguelonestranden, bara 10 minuter från Montpellier. Utmed vattnet ligger chica barer och strandrestauranger som serverar cocktails och det bästa av det franska köket. Området är en fristad för gaykillar som kommer förbi efter jobbet eller tar sig dit på helgerna för att se och synas.
Längre ner utmed kusten ligger Europas största nudistcentrum, Cap d’Agde. Även det en favorit för gayfolk från hela kontinenten. Dess strand är enorm och djup, och erbjuder fin sand och vackra dynor. Centret i sig erbjuder nudistshopping, restauranger och boende.

Middag på The Lotus Tree

Languedoc är mycket mer än storstad och stränder! Som en av världens största producenter av vin ges för finsmakaren en enorm upplevelse. Kör bara 15 minuter i från kusten så hittar du vackra vinodlingar som tävlar med Toscana i skönhet. Här ligger en mängd gårdar som erbjuder utsökta viner till priser från tre Euro flaskan. För de som vill uppleva naturen är paddling på någon av regionens många floder är en stor favorit hos gaybesökarna, får vi veta. På Roquebrun kan man tillbringa en heldag i kanot paddlande nedströms Orb-floden med möjlighet att stanna på vägen för ett svalkande dopp och picknick. Vid sjön Salagou kan man simma eller hyra en segelbåt för dagen. I Nîmes hittar du världens bäst bevarade romerska tempel, amfiteater och akvedukt. I Carcassonne är ”La Cité” är Europas största medeltida fästning. Vid foten av Pyrénéerna (som dessutom erbjuder bra skidåkning), klamrar sig katarernas slottsruiner från 1000-talet fast vid klipporna. Längs hela kusten, serveras Frankrikes bästa skaldjur i livliga fiskehamnar. Och vackra Canal du Midi, som går från Atlanten till Medelhavet, är som skapt för härliga promenader, cykling och båtliv under dess tak av trädgrenar.

James och Lance driver The Lotus Tree

Såld på Languedoc? Två gaypensionat i området som aktivt söker skandinaviska gäster är Cinq & Sept och The Lotus Tree. Cing & Sept känner QX läsare till genom deras annonser i tidningen och på nätet vintras. Stället ägs av de två brittiska killarna Greg Taylor och Alex Charles, som har bott i Languedoc i sju år. Det ligger i en traditionell vindistrikt ca 50 minuters bilresa från Montpellier och 25 minuter från stränderna, bland annat Cap d’Agde. I början av april har Cing & Sept planerat in en gay vin-vecka. Kontakta dem för att se om platser finns kvar!
The Lotus Tree drivs också av två britter, James Proctor och Lance Price och kan stoltsera med att vara det enda gaypensionat i regionen där man talar svenska. James Proctor har levt och arbetat i Stockholm och talar och skriver flytande. The Lotus Tre ligger mellan Montpellier och Avignon och här understryker man ”Vi har 100% gaygäster”. Till The Lotus Tree tar det 90 minuter med bil från Marseilles flygplats.




Och på tal om flyg så är sommartabellerna för flygbolagen nu klara och direktflyg till området och dess närhet finns från såväl Sverige, Finland, Norge som Danmark. Här några flygtips:

TILL MONTEPELLIER
Cumber Sterling från Köpenhamn

TILL BÉZIERS
Stockholm/Skavsta med RyanAir
Oslo med Ryan Air

TILL MARSEILLE
Stockholm/Skavsta med RyanAir
Göteborg med RyanAir
Helsingfors med Blue1

Se tidigare artikel om Cinq & Sept
Greg och Axel öppnar för svenskar